Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Съдът отстрани от длъжност служители на БАБХ заради корупция

30.10.2019 г.
112934
Апелативният специализиран наказателен съд отстрани от длъжност главни инспектори в Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас. Те са сред петимата служители, привлечени към наказателна отговорност от Специализираната прокуратура на 28 август 2019 г. за участие в организирана престъпна група за подкупи и длъжностни престъпления на територията на област Бургас. Като ръководител на групата бе обвинен директорът на Областната дирекция.

Петимата служители бяха задържани на 27 август 2019 г. в Бургас, Несебър и Поморие при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Според събраните доказателства, от началото на 2016 г., в качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи, участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти в Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция. Неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти бяха установени в Бургас, к.к. Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. В определени случаи директорът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, въздействайки на свои подчинени на място.

Установено е също, че участниците в групата получавали между 400 и 900 лева от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвянето от посочен от тях човек на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“. На петимата обвинени през август 2019 г. бяха определени парични гаранции.

В хода на разследването бяха събрани нови доказателства за участие престъпната група на още двама служители в Областната дирекция – Етери З.

Отстраняването от длъжност на двамата служители в Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас не подлежи на обжалване.

източник: БНР Бургас
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • БАБХ - корупция
  27.06.2019 г.
  5484
  Арестуваха инспектор от БАБХ взел подкуп от фермер
  Виж повече
 • БАБХ
  29.08.2019 г.
  2265
  Ще се очисти ли БАБХ от етикета за системен рекет на бизнеса?
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg