Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Сушата ще намали производството на вино с 20% тази година

02.10.2019 г.
70385
Няма опасност продукцията от грозде на лозарите да остане неизкупена през тази година. Това каза пред АкроКлуб директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев по повод опасенията на производители на грозде, че част от реколтата им ще остане необрана, защото винпромите не изкупуват суровина. “Тези страхове на хората бяха абсолютно основателни и реални до преди 2 седмици, но вече всичко се нормализира”, коментира Коев.

“Тази година за гроздобера е кампания на контрастите. В началото имаше малко търговци на грозде, предлагаха се ниски цени. В един момент винарските предприятия прибраха своята продукция в голяма си част, купиха каквото им е необходимо по план, но се оказа, че гроздето е по-леко. Съоръженията им останаха полупълни. И в един момент, както цената беше ниска и търговията на много места не вървеше, започна търсене и, макар и леко - повишаване на цената на гроздето”, посочи изпълнителният директор на ИАЛВ. 

По думите на Красимир Коев тази година гроздето се характеризира с изключително високо захарно съдържание и като качество е много добро, но течността в гроздовото зърно е по-малко заради сухото време в началото и по време на гроздобера. Тоест обемът на гроздето го има, а в същия момент килограмите са по-малко. В сравнение с миналата година, когато винарските предприятия прибраха и преработиха 153 хил. тона грозде, тази година ще има спад с около 20% заради лекото грозде

Над 50% от гроздето в лозовите насаждения вече е прибрано. В момента се берат сортовете Каберне совиньон и Широка мелнишка, уточни Коев. 

Очаквайте цялото интервю с инж. Красимир Коев от ИАЛВ по-късно в Агроклуб!

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • грозде
  02.10.2019 г.
  70830
  ИАЛВ ще прилага мярка за прибиране на гроздето на зелено от 2020 г.
  Виж повече
 • грозде
  20.09.2019 г.
  23374
  Министър Танева помогна да се изкупи гроздето в селата около Свиленград
  Виж повече
 • грозде новини
  05.09.2019 г.
  2355
  Росица Симеонова: Лозаро - винарският сектор е под сериозен риск!
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg