Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Срам за служебния агро министър - Няма смелостта да затвори фермите за норки!

Многократно през последните 4 години сме публикували материали, че фермите за норки в България трябва да бъдат затворени не само заради доказаните тежки екологични замърсявания, а отскоро и повишеният риск от мутация на Covid19, а и заради националната подписка, която събра подкрепата на стотици хиляди българи, които се обявиха против отглеждането на норки у нас.

Въпреки природозащитните организации, въпреки високия риск за общественото здраве във връзка с мутацията на Covid19 във ферми за норки в западна Европа, и най-вече - въпреки, че двете ферми за норки не представляват част от реалното селско стопанство в България и нямат никакъв социално-икономически и обществен ефект (освен отрицателен), служебния министър Христо Бозуков подви опашка пред корпоративните интереси.

В поредицата от основателни причини за закриването на двете ферми за норки, изобщо пък няма да акцентираме на изнесената информация от зърнопроизводителя Светослав Илчовски и въртящото се в общественото пространство шокиращо твърдение, че месо от норки се влагало в производството на кренвирши.

Остава въпросът - доколко за аграрния сектор в България като цяло е структуроопределящо и финансово значимо да се отглеждат норки, след като самите фермери от всички сектори, отказват този "мръсен бизнес" да се причислява към селското стопанство въобще!

Наложените административни глоби от МЗХГ към фермите за норки биха имали смисъл само ако предшестват постановление за тяхното перманентно затваряне.

Още по темата:
Страшен скандал със загробени нелегално трупове на норки влиза като сигнал в Европейската комисия (ЕК), съобщиха за АгроКлуб представители на няколко природозащитни организации.

Компромисът с една ферма за норки опетни цялата аграрна политика на ГЕРБ

МЗХГ спешно и окончателно трябва да закрие фермите за норки на фона на мутацията на COVID 19
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg