Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Кои са арестуваните в акцията на Специализираната прокуратура за източване на суми чрез ДФЗ?

12.02.2021 г.
8833
Специализирана прокуратура е образувала досъдебно производство за незаконно получаване на средства от фондове на Европейския съюз, основно по мерки администрирани от Държавен фонд „Земеделие“.

В хода на разследването срещу организирана престъпна група на 11.02.2021 г. са извършени общо 18 броя претърсвания и изземвания в различни имоти, находящи се на територията на гр. София, общините Годеч и Костинброд.

Действия по разследването са проведени в служебни помещения в община Годеч, а също така и в ОДБХ – София област. При претърсванията са иззети множество книжа, документи и парични суми. Има задържани лица за срок от 24 часа.

Според информация на АгроКлуб, Специализираната прокуратура и КПКОНПИ работят по стар случай със субсидии за животновъдно стопанство, с което връзка има и кметът на Годеч Радослав Асенов. Става дума за история от преди няколко години. Стопанството било проверявано от БАБХ - София-област, с директор д-р Леонид Лавчев. Според местните той е близък на кмета Асенов.

39-годишният Радослав Асенов е втори мандат кмет на Годеч, бивш служител на Национална служба гранична полиция (НСГП). Запознати твърдят, че има запазени добри връзки с Цветан Цветанов (Републиканци за България), който през 2015-а година го представя лично за кандидат-кмет на Годеч. Тогава Цветанов, обявява, че Асенов има богат опит по разработването на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).  Справка в декларацията пред КПКОНПИ показва, че кмета на Годеч има 77 ниви.

Арестуваният областен директор на БАБХ- София - Леонид Лавчев пък нашумява още през 2009-а година, когато е арестуван като заместник директор на НВМС понеже е поискал подкуп от собственик на мандра в село Конуш, Хасковско, за да не бъде проверявана. На първа инстанция през 2010-а година бе осъден на 7 години затвор, които бяха отменени от Апелативния съд в Пловдив.
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg