Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Спад в цените на храните заради COVID-19 и срива в цената на петрола

02.04.2020 г.
8076
Световните цени на храните силно са се понижили през март заради спада в търсенето, предизвикан от пандемията от коронавирус, и срива в цените на петрола. Това съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО ), цитирана от Ройтерс.

Индексът на ФАО, който отчита месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, растителни масла, млечни продукти, месо и захар, е бил средно 172,2 пункта миналия месец, което е спад с 4,3 на сто спрямо февруари.
Понижението на цените е тласкано основно от факторите на търсенето, които пък са повлияни от влошаващите се икономически перспективи, посочва старшият икономист на организацията Абдулреза Абасиан.

Индексът на ФАО за цените на захарта отбелязва най-силния спад - с 19,1 на сто спрямо предходния месец. Понижението се дължи на спада в търсенето, предизвикан от ограничителните мерки, въведени в много страни заради коронавируса, както и на намалялото търсене от производителите на етанол предвид поевтиняването на петрола напоследък.

Индексът за растителните масла е отстъпил с 12 на сто, тласкан надолу от поевтиняването на палмовото масло.
Цените на петрола се свиха повече от двойно през изминалия месец, което доведе до силна низходяща тенденция при биогоривата, които са важен източник на търсене на пазарите за захар и растителни масла, отбелязва анализатор на ФАО.

Индексът за цените на млечните продукти е загубил 3 на сто заради намаляването на квотите и забавянето на търсенето на мляко на прах.

Индексът, следящ цените на месото, се е свил с 0,6 на сто.

Показателят за цените на зърнените храни се е понижил с 1,9 на сто, като на тенденцията се противопоставят цените на ориза, които са се повишили за трети пореден месец. Оризът поскъпва заради запасяването на фона на пандемията и слуховете, че Виетнам може да забрани износа.

източник: БТА
 
Коментари 0

Коментари:

  • търговия със зърно
    30.03.2020 г.
    8602 1
    Поскъпване на зърното по световните борсови пазари
    Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg