Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Снежина Динева, Напоителни системи: За нас Светослав Илчовски е много важен клиент

21.05.2021 г.
9829
По повод сигнала на зърнопроизводителя Светослав Илчовски пред Парламентарната комисията по ревизия, че е бил изнудван от страна на "Напоителни системи" в района, където развива земеделие, агробизнесменът коментира, че петият най-голям язовир в България - язовир Еница е бил пресушен от местен депутат, за да се крадат европейски проекти и субсидии.

Има ли изнудване на зърнопроизводители за да ползват вода за напояване, коментира Снежина Динева, изпълнителен директор на Напоителни системи ЕАД:

"През 2016 г. е получен сигнал в Дружеството, когато аз съм не съм била на поста изпълнителен директор. След като постъпих през 2017 г. също получихме сигнал от Светослав Илчовски. Тогава веднага инициирах проверка от вътрешния контрол на "Напоителни системи". Дали са искани подкупи от тогавашния управител на клон Мизия на "Напоителни системи" е предмет на проверка на прокуратурата.

Открихме нарушения в клона в Мизия от управителя и бяха взети категорични решения на Съвета на директорите и го освободихме от поста. Още през 2017 г. е освободен целият персонал, който е замесен в сигнала със Светослав Илчовски. Към настоящия момент управителят е друг. Отностно твърденията за доставка на вода от "Напоителни системи" сме предприели всички мерки и действия през миналата и по-миналата година.

Почистени са каналите, направени са проби до съоръженията за напояване на Светослав Илчовски, за да може да са уверени, че водата ще достигне до площите. Към момента няма заявено желание за сключване на договор (бел.ред.тъй като Илчовски е продал системите за напояване и вече е преминал към Но-Тилл земеделие) , но ние сме в готовност веднага да сключим такъв договор.

За нас той е много важен клиент, голям земеделски производител. Всъщност всичките ни клиенти са много важни за Дружеството и се стремим към увеличаване на поливните площи. И в момента отговаряме на всеки един сигнал и вътрешният ни контрол извършва денонощни проверки в поливния сезон."

Снежина Динева уточнява, че от 3 години насам всички пллощи, които се напояват се заснемат с GPS координати и съответно се актуват. Всяка поливка се следи от Централно управление. По думите й след като се случи подмярка 4.3 и Планът за възстановяване и устойчивост "Напоителни системи" ще участва повече с още проекти. Целта е повече прозрачност и да се знае колко вода отива към фермерите. / източник: Агро ТВ
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg