Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Снежана Благоева: ЕК има стриктни изисквания по отношение на публичността за стратегическия план

“Очаквания на Европейската комисия по отношение на стратегическите планове на страните членки за общата селскостопанска политика.” Темата беше обсъдена в рамките на VIII-та  Международна научна конференция „Земеделие и снабдяване с храни: пазари и политики”, организирана от Института по Аграрна икономика. 

Повече по темата споделя Снежана Благоева - Пълномощен министър на постоянното представителство на България в Брюксел.

Снежана Благоева:
Това на което комисията (ЕК) много държи и го обясни  на заседанието на министрите е процесът по разработване на стратегическият план да  включва пълноценно всички партньори, така че земеделската общност и не само - хранителният сектор, селските райони, общините - да бъдат активно включени в процеса, информацията да бъде достъпна, за да може този план да бъде общият план на държавата, общият план на всички заинтересовани лица и тези по отношение на които, и тези които ще го прилагат в лицето на министерството. Но и онези по отношение, на които ще бъде прилаган, за които ще бъдат давани възможности да правят неща финансирани от плана. 

Така че, Европейската комисия има стриктни изисквания по отношение на публичността и консултациите, диалога със заинтересованите страни. И другият въпрос, който беше обсъждан е за прозрачността. И то тази прозрачност има не само вътрешният аспект - тоест, държавите членки трябва да са прозрачни по отношение на заинтересованите страни, на широката общественост, и при консултацията с Европейската комисия - но и имаше поставен въпрос от страна на самите държави членки, което е искане към комисията за прозрачност от нейна страна.
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg