Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Слънчогледът стартира с изкупна цена от 900 лв/тон и продължава във възходящ тренд

07.09.2021 г.
9106
* на снимката - слънчоглед в земеделски масив в регион Сливен, 6-и Септември 2021

Силен ръст на изкупните цени се очаква и при слънчогледа, който вече започна да се прибира в момента от нивите. Преди година слънчогледът стартира с цена от 560 лв., но тази година нещата стоят по съвсем различен начин.

Това показват и котировките на Софийската стокова борса, където цените остават високи – 850 лв./тон „купува“ и 900-910 лв./тон „продава“ и според анализатори цената има още накъде да расте. Това неминуемо ще доведе до поскъпване и на олиото от новата реколта.

Добивите на слънчогледа не са рекордни, както при пшеницата тази година, но са относително добри и резултатите варират според региона. По информация за зърнопроизводителите, в района на Нова Загора жънат слънчоглед около 180 – 200 кг от декар, на други места 250 кг., в зависимост от степента на засушаване, която обхвана страната от средата на юни месец.

В житницата на България - Добруджа средният добив се очаква да бъде до 310 кг/дка., което на фона на тежката 2020 г., земеделците отчитат реколтата като добра.

Какво е положението при царевицата? Поради падналите дъждове в първата половина на годината се даде силен старт на тази култура, но в следствие на засушаването очакваният добив значително спадна.

Според зърнопроизводителите, където бяха отчетени локални валежи през август, резултатите ще са добри. Там, където обаче валежи липсваха, резултатите при царевицата ще варират около 300 – 400 кг.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg