Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

След първо четене в НС - минималните осигуровки на земеделците стават 610 лв.

13.11.2019 г.
75757
Парламентът одобри на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина. След първото гласуване, остава предложението на Кабинета за по-висок минимален осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводителите - от 400 на 610 лв. От ДПС се противопоставиха на това. Сериозното увеличение на осигуровките за земеделските производители няма да бъде одобрено, прогнозира Хасан Адемов от ДПС, цитиран от БНР: "При 400 лева минимален осигурителен доход, осигуряват се само 36 000 земеделски производители". Адемов допълни, че за да може да има високи пенсии, трябва да има много високодоходни работни места. 

Преди седмица в интервю за АгроКлуб земеделският министър Деислава Танева заяви, че предвиденото увеличение на минималния осигурителен праг за земеделските стопани е много високо в рамките на 1 година и е нормално да бъде неприемливо за земеделската общност. Тя изрази надежда, че в хода на дебата в Народното събрание, ще се намери приемливо за всички решение преди окончателното приемане на Закона за бюджета от Парламента.

"Този минимален осигурителен праг на практика, ще засегне най-много малките и средните земеделски стопани - обикновено физически лица, които се занимават с уязвими земеделски производства - плодове, зеленчуци, животновъдство. А всяко увеличение на техния разход повдига въпроса - До колко ще останат мотивирани да се занимават със земеделие?. От друга страна, трябва да сме наясно, че трябва да осигурим добри размери на пенсионното възнаграждение", каза Десислава Танева.
 
Днес в Народното събрание на първо четене се обсъжда Държавният бюджет за 2020 г. 

© 2019 АгроКлуб - Agroclub.BG

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Десислава Танева
  05.11.2019 г.
  103948
  Десислава Танева: Ще търсим консенсус за минималните осигуровки на земеделците! (ВИДЕО)
  Виж повече
 • осигуровки земеделие
  31.10.2019 г.
  116239
  Бюджет 2020 предвижда минималният осигурителен доход за земеделците да скочи на 610 лв.
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg