Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Скандално: Експерти искат проектът за напояване да отпадне от Плана за възстановяване

Еспертите от Коалиция “За да остане природа в България” искат проектът за напояване да отпадне от плана за възстановяване. Това стана ясно от изказването на  Катерина Раковска, експерт в коалицията:

"Вие от години наред знаете, че има проблем с напояването в България. Не случайно през 2016-та има приета стратегия за хидромелиорациите в България до 2030-то г. Там има предвидени реформи, инвестиции и ликвидиране на напоителни системи. Те през годините систематично доказват, че не управляват тези системи добре. Проблемът е, че от 5 години нито една от тези реформи заложени в стратегията не се е случил. В планът за възстановяване проектът на напоителни системи също реформи няма, има само инвестиции. така че подозрението е, че ако се дадат тези близо 1 милиард лева, те просто ще потънат както всички останали инвестиции досега през годините. Така че този проект има управленски и екологични проблеми. Това е основното ни притеснение за управленските проблеми, че наливаме едни пари в каца без дъно - без никаква реформа заложена в проекта, без никакви гаранции какво ще се случи с тая инвестиция."

От изказването обаче не става ясно, правени ли са срещи с браншовите асоциации в сектор земеделие и как те виждат прилагането на плана за напояване, който е изключително важен за земеделците и пряко ги засяга. 

Служебното управление на МЗХГ задълбочава проблемите с Напоителни системи (АНАЛИЗ)

Темата е една от болните за сектора, която не може да намери разрешение вече 30 години, след унищожението и разграбването на напоителните системи на България. Много лесно е едно нещо да бъде зачеркнато, изключено, а напълно непрофесионално да се отправят искания без да са взети всички засегнати.

Най-ефективен би бил диалогът между държава, еколози, земеделци, експерти за използване Плана за възстановяване и намирането на ефективни и работещи решения свързани с водата за всички.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • мярка за напояване
  30.03.2021 г.
  10028
  Людмил Работов, НАЗ: Ако се намали цената на водата ще се увеличат площите за напояване (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • К.Костадинов (НАЗ)
  28.11.2020 г.
  13838
  Костадин Костадинов (НАЗ): Язовирите не ги изпразваме ние земеделците, а ВЕЦ-овете (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • Върбанов АЗПБ
  28.10.2019 г.
  113626
  Венцислав Върбанов, АЗПБ: Нужна е стратегия за напояването!
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg