Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Симеон Караколев: Апелираме търговските вериги да не купуват македонско агнешко! (ВИДЕО)

Тази година фермерите продават агнешкото с около 15% по-висока цена, в магазините плащаме до 17,50 лв./кг Заради по-високите цени на зърното, на грубия фураж и на някои суровини спрямо миналата година е логично да има леко поскъпване на агнешкото месо. Това коментираха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

От началото на годината досега увеличението в цените на агнешкото месо е в рамките на 10-15% спрямо драстичното увеличение на фуражите, заяви Симеон Караколев. Опасенията на животновъда са да не се повтори ситуацията от през 2019 г. с вноса на агнешко месо от Северна Македония.

В резултата на безмитното споразумение между двете страни българското производство на агнета се е оказало неконкурентно. Прогнозите на Караколев са настоящите цени на агнешкото да се задържат за Великденските празници, с уверение към търговските вериги, че страната ни е произвела достатъчно количества агнета, че да задоволят пазара.

Симеон Караколев коментира още експорта на агнешко за Европа и към трети страни. Не посочи конкретни цифри, но увери, че процентът е много по-нисък от този преди около 2 години заради пандемията, която е свила потреблението в държави в които традиционно сме изнасяли, като Гърция и Хърватия.

ВИЖТЕ ВИДЕО:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg