Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Силно патогенен птичи грип H5N8 превзема все повече ферми в цяла Европа

11.11.2020 г.
7627
Птичият грип H5N8 превзема все повече птицеферми в цяла Европа. Според официални данни на властите в Дания, Холандия и Германия показват, че щамът е мутирал само в рамките на 2 седмици и може да влоши много лошо картината с пандемията от коронавирус с твърде възможна обща мутация.

Разпространението на вируса се случва на фона на масово измиране на норки от коронавирус (Covid19) във ферми в САЩ, Дания и Швеция, където пък властите казаха, че вече е налице много опасна за хората мутация.

Въпреки случващото се в индустриалните животновъдни ферми, в общественото пространство не се говори нито дума за промяна в потребителското поведение и начина на хранене на населението. Затова и вирусите ще продължават да се развиват докато приберат всичките си жертви.

Властите в северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн във вторник разпоредиха всички домашни птици да се държат на закрито след откриването на птичи грип в  нови две ферми в региона. Птичият грип тип H5N8 беше потвърден във втора птицеферма в Шлезвиг-Холщайн в понеделник след случай в друга ферма в щата миналата седмица.

През последните седмици в Европа се съобщава за поредица от огнища на силно патогенен птичи грип, а холандските здравни служители във вторник разпоредиха избиването и изваждането на 48 000 пилета след отделно огнище във ферма.

Болестта се разпространява бързо сред дивите птици в щата, предупреди министерството, а в момента властите разследват смъртта на над 3000 диви птици в Германия.

Великобритания е поръчала умъртвяване и изваждане на 13 000 птици във ферма в северозападна Англия, след като е открила случа на щама на птичия грип H5N8 в проби от диви птици в централната западна част на страната.

Очаква се заразата да се разпространи и в Източна Европа и да дос тигне България в началото на месец Декември.

© 2020 АгроКлуб
 
Коментари 0

Коментари:

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg