Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Североизточна България е с най-много пропаднали площи от есенници

14.05.2020 г.
8724
Областните дирекции по земеделие продължават да извършват обследвания на пропадналите площи с есенни култури заради сушата. Има данни за 100% пропаднали площи, като те основно са в Североизточна България. Това обяви на брифинг в Министерски съвет земеделският министър Десислава Танева. 

Загубите ще са по места за засегнатите земделски стопани, но като цяло за страната няма да повлияят нито на баланса, нито на цената, която е международна. “В общ план и като проценти пропадналите площи не могат да окажат влияние върху зърнения ни баланс като нетен износител. Ние оставаме в тази позиция със значителни количества зърна, които пак ще бъдат налични за износ”, каза Танева.

По думите на министъра част от щетите са заради пролетното торене, което е извършено въпреки прогнозите за липса на дъжд и е повлияло на засушаванията. Причините са комплексни, обобщи Танева.

Очаква се следващата седмица да бъдат направени последни обследвания на пропадналите площи, след което ще се проведе видео конферентен разговор със зърнопроизводителите и търговците на зърно, за да се обсъди актуалната картина в сектора. 

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
 
Коментари 0

Коментари:

 • амониев азот
  09.05.2020 г.
  16054 1
  Проблемите с пшеницата са главно заради агротехнически грешки
  Виж повече
 • нива
  28.01.2020 г.
  15628
  Суша 2020: Пшениците масово жълтеят, притеснения и за пролетната сеитба
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg