Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Свръхпроизводство на лавандула поставя под риск цените през 2021. Тонове реколта залежават

25.05.2021 г.
9163
Свръхпроизводството на лавандула в България поставя под риск цените на суровината през 2021. Основният проблем е свързан с това, че в голяма част от площите са засети такива сортове лавандула, които не отговарят на търсенето за нуждите предимно на козметичната индустрия.

Площите с лавандула у нас са вече над 137 000 декара, а производството възлиза над 53 000 тона на годишна база. 

Ситуацията с отглеждането на лавандула постави под съпротива традиционните земеделци с етерично-маслени култури от регионите на Стара Загора, Казанлък, Гурково и Чирпан с едрите зърнопроизводители от Добруджа, централна северна България и северозападна България, които в стремежа си за диференциране за субсидии и осигуряване на по-големи печалби довеждат страната ни за поредна година до свръх-производствени обеми от лавандула, която не може да бъде изкупена нито от американските преработвателни мощности до Добрич, нито от който и да е друг.

Тонове с лавандула от миналогодишната реколта залежават в складове на земеделци, съобщи преди няколко дни Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия, козметика“. 

Въпреки свърхпроизводството на лавандула, това производство продължава да се субсидира и стимулира по линия на Програмата за развитие на селските райони. Един малък, но от многото подобни примери е за региона на Добруджа с Местната инициативна група Тервел-Крушари, която финансира дейности по отглеждането на лавандула.

В момента САЩ са най-големият потребител на лавандулово масло и лавандулов конкрет (27% от износа на България), следвани от Германия, Франция, Австрия, Холандия, Индия, Великобритания, Испания, Канада. Казахстан, Узбекистан, Армения, също Близкия и Далечния Изток, Виетнам, Мароко, Египет, Китай, Йордания, Израел, Кувейт, Иран, Турция и др.

Пазарът е изключително предпазлив, като в аграрните среди в региона на Добруджа се въртят спекулативни информации за 40-50 лв./кг., докато реалните пазарни очаквания на професионалистите в сектора са за 75-90 лв./кг, в зависимост от качеството и мястото на доставка.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg