Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Свинекомплексите, засегнати от АЧС, няма от къде да заредят нови прасета

10.10.2019 г.
97683
Русенските свинекомплекси, които бяха засегнати от Африканската чума по свинета, не могат да намерят животни, за да възстановят производството си. Причината е недостигът на прасета в цяла Европа. От свинекомплекса в село Голямо Враново съобщиха, че не са доволни от компенсацията, предвидена от държавата. Те ще получат седем и половина милиона лева, но според тях са умъртвили животни за два пъти по-голяма сума.

Д-р Миленка Димитрова, главен изп. директор на свинекомплекса в Голямо Враново:

Голямо е търсенето на прасета за Китай, за Русия, за други части на света и свободни прасета за зареждане няма. Ще имаме среща със специалисти, които ни предлагат прасета от Чехия, но ни се предлага такава кръстоска, която за нас е на този етап неприемлива.


Най-рано през април от свинекомплекса в село Голямо Враново смятат, че ще могат отново да отглеждат прасета. В момента там се прави втора дезинфекция, предстоят ремонти, ще преустроят и производството си. Заради разпространението на африканската чума в световен мащаб обаче не могат да намерят прасета.

Ръководството на свинекомплекса настоява и за промяна на европейските директиви по отношение на африканската чума. Поканили са испански специалисти, които да се погрижат за биосигурността в свинефермата./източник: БНТ


© 2019 AgroClub.bg - АгроКлуб.БГ

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • АЧС
  11.09.2019 г.
  1780
  Над 93 хил. свине са умъртвени заради АЧС в русенски индустриални ферми
  Виж повече
 • прасета прием прокети
  05.09.2019 г.
  2134
  Подготвят целеви прием на проекти по мерки 4.1 и 6.3 за свиневъди
  Виж повече
 • АЧС
  25.07.2019 г.
  13198
  Индустриалното свиневъдство вече е в примката на АЧС
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg