Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Световният пазар на био храни се доближава до 100 милиарда евро

Пазарът на био продукти процъфтява в цяла Европа, особено във Франция, и се очаква да достигне 100 милиарда евро по целия свят, обяви Мишел Рейно, вицепрезидент на Ecocert, един от най-големите органи за сертифициране на био продукти в света. Той даде тази оценка на международна конференция за биологично земеделие, която се проведе в Париж..

През 2017 г. Международната федерация на движенията за биологично земеделие (IFOAM) изчисли, че пазарът е на стойност 90 милиарда евро, което е увеличение от около 11 милиарда евро от 1999 г. насам.

Докато пазарът расте, той все още е много малък в глобален мащаб. За сравнение, световният пазар на храни е оценен на 5 трилиона долара през 2015 г. (McKinsey, 2015).

Пазарът на био продукти е по същество западен, като Европа и САЩ са основните потребители. В Китай все още е много слаб.

През 2017 г. биологични продукти на стойност 40 млрд. EUR са закупени в САЩ и 37 млрд. Евро в ЕС. Германия е водеща на европейския пазар точно пред Франция, като техните пазари за биологични храни са на стойност съответно 10 милиарда евро и 7,8 милиарда евро.

Все пак, разликата с Германия се стеснява от ден на ден. И ние сме уверени, че можем да ги настигнем, каза Мишел Рейно от Ecocert.


Що се отнася до производството, ЕС изпреварва САЩ, като 2,9% от полезната си земеделска площ е предназначена за биологично земеделие, в сравнение с едва 0,9% в Америка.Рейно обясни тази разлика, като посочи финансовите помощи за конверсия, които съществуват в Европа, докато американските фермери могат да разчитат само на частни програми.

В ЕС има 400 000 биологични фермери, в сравнение с “няколко хиляди в САЩ”.

Австралия е шампион в биологичното земеделие
Истинският световен шампион по биологичното земеделие обаче ще бъде Австралия. Сама по себе си  представлява повече от половината от площта на органичните земи в света с 35.9 от 70 милиона хектара в световен мащаб, отглеждани био храни - именно там.

За сравнение, площта на биологичното земеделие във Франция е 29 милиона хектара, а общата му площ е 64 милиона хектара.

Биопроизводството в България пада, докато в ЕС расте на база повишено търсене на био храни. Това сочат официални данни на Европейската комисия. Причината за спада у нас съчетава комплексни фактори - от водената аграрна политика - до липсата на образованост и отговорност у страна на много от земеделците, които залагат на традиционни конвенционални производства, не използват огромната пазарна ниша като продължават да не диференцират производствата си и остават в зависимости от пазар и климатични промени, а също и не на последно място - в зависимост от корпорации за агрохимикали и семена.Площите за био земеделие са скочили с 25% за 5 години, показват данни на Евростат. Общата площ за био земеделие в Европейския съюз (ЕС) е 12,6 милиона хектара през 2017 г., което съответства на 7% от общата използвана земеделска площ. Това представлява увеличение с рекордните 25% между 2012 и 2017 година.

Сред държавите-членки на ЕС страните с най-голям дял на био-земеделието са Австрия (23,4% от общата използвана земеделска площ), Естония (19,6%) и Швеция (19,2%), следвана от Италия (14,9%), Чехия (14,1%). %), Латвия (13,9%) и Финландия (11,4%).

В останалите страни от ЕС делът на органичната площ е под 10%, като най-ниските проценти се наблюдават в Малта (0,4%), Ирландия (1,7%), Румъния (1,9%), България (2,7%) и Великобритания ( 2.9%).

Между 2010—2017 г. се наблюдава драматично увеличение на количеството земеделска земя на ЕС, предназначена за биологично земеделие, докато вносът също играе важна роля, се отбелязва в последния пазарен доклад за биологичното земеделие в ЕС и за вноса на органични продукти. Общата сума на земеделските земи в ЕС, предназначени за биологични продукти, възлиза на 7%, което представлява 70% увеличение от 2009 г. насам. Това отразява размера на пазара на ЕС, с почти 34,3 млрд. EUR продажби на дребно на биологични продукти през 2017 г. Това нарастващо вътрешно потребление се допълва от силен сектор на вноса, като търсенето на органични тропически плодове и ядки също е особено силно.

Движеща сила за този растеж е относително високият ценови марж, който може да бъде получен от търговията с биологични стоки, като биологичните продукти се предлагат на пазара с до 150% по-висока цена, в сравнение с конвенционално произведени агро стоки.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • биопроизводство
  07.05.2019 г.
  9733
  Албена Симеонова: Консултативния съвет за био производство стартира с добри цели (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • биопроизводство в криза - протест пред МЗХГ
  05.04.2019 г.
  5487
  Липсата на стратегия за развитието на биопроизводството доведе до протести
  Виж повече
 • микрооорганизми за обогатяване на почвата
  01.03.2019 г.
  1631
  Как да използваме микрооорганизми за обогатяване на почвата? (ВИДЕО)
  Виж повече
 • Албена Симеонова
  26.02.2019 г.
  6690
  Албена Симеонова: Безпрецедентни законови промени застрашават биопроизводството (ВИДЕО)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg