Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

САЩ ще сезира Световната търговска организация заради новата ОСП на ЕС

12.10.2020 г.
5999
САЩ ще сезира Световната търговска организация заради новата ОСП на ЕС. Това стана ясно след изявление на американският министър на земеделието Сони Пердю.

Вашингтон може да се оплаче пред Световната търговска организация, ако Европейският съюз продължи със земеделска стратегия, която смята за „протекционистична“, предупреди американския агро министър.

„Въздействието върху трансатлантическата търговия може да бъде изключително проблематично“, каза Пърдю пред европейски журналисти по време на телеконференция, добавяйки, че е предупредил Европейската комисия за съмненията си.

Като част от „Зелената сделка“ Брюксел разработи така наречения земеделски план „от ферма до вилицата“, който ще разшири съществуващата Обща селскостопанска политика (ОСП) до почти съвместна политика в областта на храните, обхващаща земеделието, храненето, здравето и околната среда в 27-те държави-членки на ЕС.

Европейските чиновници се надяват да наложат по-високи стандарти за устойчиви култури, хуманно отношение към животните и етикети, детайлизиращи къде и как се произвеждат храни, както и да подтикнат потребителите към по-здравословна диета - потенциално в неравностойно положение на американските продукти.

„Всяка суверенна държава има право да определя правилата и разпоредбите за собственото производство на храни и селскостопанско производство, ние го правим, Европа го прави (...), но когато се опитате да наложите тези стандарти на международната търговия (...), това става изключително проблематично“, каза Пърдю .

Остава да разберем дали САЩ ще настояват за решение на СТО относно европейските политики като „Не обичам да заплашвам“, добави той.

„Ако изнасяме храни за ЕС и потребителите не искат (това), това е пазарът. Това, което искаме, е да оставим потребителя да избере."

ЕС се „заблуди“ по отношение на ГМО

За разлика от това, американския агро министър прогнозира, че Зелената сделка „ще доведе до протекционизъм, защото ще бъде неконкурентоспособна“ за земеделските производители да произвеждат при новите условия.

ЕС беше "заблуден" да наложи строги ограничения на технологии като генетично модифицирани култури и пестициди, каза американският министър.

Такива разработки „бяха страхотно успешни в Съединените щати - ние произвеждаме повече храни на по-малко площи“, подчерта още той.

„Ако европейските фермери бъдат ограничени да използват съвременни инструменти ... те ще имат единствения избор на протекционизъм.“

Той добави, че „целите за устойчивост“ на САЩ са фокусирани върху околната среда, достъпността на храната „за глобалните маси“ и икономическото оцеляване на производителите.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg