Руски експерти ще избират български мандри за износ към Русия

11.10.2019 г.
100869
До края на годината български млекопреработвателни предприятия ще бъдат инспектирани от руски експерти. Целта на посещението им е да бъде одобрен списък от фирми, които ще могат да изнасят продукцията си за Русия след като отпадне наложеното ембарго. Това стана ясно след среща на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министъра на селското стопанство на Руската федерация Дмитрий Патрушев. 

Двамата са обсъдили и наложените ограничения върху вноса на български растителни продукти към Русия. Това стана по време на официалното посещение на министър Танева в Москва.  В най-скоро време ще бъде проведена експертна среща между Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор, в рамките на която ще бъдат изчистени техническите подробности. Целта е български предприятия да получат разрешение да изнасят растителни продукти за руската страна, които не попадат в общата забрана за растителни продукти от ЕС, съобщиха от Земеделското министерство.
 
Министрите обсъдиха и заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), което е засегнало и двете страни. Договорено бе експерти от двете държави да обменят информация и добри практики за справяне със заболяването, като екип от БАБХ посети Русия.  Десислава Танева информира министъра на селското стопанство на Руската федерация, че в българското законодателството се извършва промяна, с цел засилване на биосигурността във фермите.

Земеделските министри отчетоха добрите отношения между България и Русия и изразиха воля конструктивният диалог да продължи.

През 2018 г. обменът на аграрни стоки между двете страни възлиза на 62,6 млн.щ.д. Износът на български стоки за руския пазар нараства с 19,4% спрямо 2017г., до 54,4 млн.щ.д. През 2018 г. положителното търговското салдо за България достига 46,3 млн.щ.д., с 30,4% над нивото от предходната година. Водещи селскостопански продукти в българския износ за руския пазар са предимно тютюн, тестени продукти, шоколадови изделия, вина и др.
 
© 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Десислава Танева
  09.10.2019 г.
  93414
  Министър Десислава Танева е на официално посещение в Русия
  Виж повече
 • билки
  09.10.2019 г.
  93185
  Русия може да отмени забраната за внос на билки от България
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg