Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Румънски сезонни работници пристигат с чартърни полети във Великобритания

16.04.2020 г.
8024
Румънски работници пристигат със самолети във Великобритания на фона на кризата за набиране на сезонни работници в селското стопанство, съобщиха британски медии. Специални чартърни полети се осъществяват от Букурещ с така необходимите работници за британските ферми, които са на път да загубят реколтата си от ранни летни плодове и зеленчуци заради пандемията от коронавирус.
 
Има информация, че един самолет вече е кацнал на летище „Станстед“ вчера следобед, друг се очаква днес със 150 души на борда. Първият полет е бил поръчан от един от най-големите производители на продукти за салата. Матю Партън, ръководител на авиокомпания заяви, че тя е предложила услугите си за още 6 полета за различни фeрми през следващите седмици, което означава около 450 работници в помощ на решаване на проблема с недостига на храни.
 
„Гардиън“ пише, че Румъния е вдигнала забраната за пътуването в чужбина на сезонни работници и авиокомпанията е започнала превозването на работници в Германия преди три седмици.
 
Великобритания последва Германия след като на призива на министъра на околната среда Джордж Юстъс към британците да помогнат в селското стопанство не се отзоваха достатъчно хора.
 
Браншът има нужда от около 90 хиляди работници, идващи основно от Източна Европа, включително много българи. Въпреки че интерес към призива на министъра първоначално проявиха 35 хиляди британци, само 5 500 са се явили на интервю.

източник: БНР
Коментари 0

Коментари:

 • сезонни работници
  06.04.2020 г.
  8738
  Десислава Танева: Земеделците да заявяват в Бюрата по труда сезонни работници!
  Виж повече
 • работници
  31.03.2020 г.
  12021 1
  Франция набира безработни за работа на полето. Българският агробизнес иска същото
  Виж повече
 • заетост в земеделието
  02.08.2019 г.
  10836
  Има сериозна криза за намиране на качествени работници в агросектора
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg