Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Румъния стана пълноправен член на най-силното фермерско лоби в ЕС - Copa Cogeca 

30.09.2020 г.
7178
Румъния стана пълноправен член на Европейските фермерски и земеделски кооперативи - Копа Коджека (Copa Cogeca) - организацията, която има изключително силно лоби в политиките по отношение на селскостопанския сектор в Европейския съюз. Това се случва в ключов монет, в който се вземат важни политически решения за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) в Европа. 

Румъния изпрати силно послание от своя селскостопански сектор и администрация, като предприе действия, за  да стане по-активен партньор при вземането на решения на равнище ЕС. Четири румънски земеделски и кооперативни организации обединиха сили в Алианс за земеделие и сътрудничество и се присъединиха към Copa Cogeca като пълноправни членове, се казва в съобщение на фермерската организация. 

Чрез присъединяването си към Copa Cogeca, Алиансът ще постигне една от ключовите си цели - партньорство на ниво ЕС и да работа в тясно сътрудничество с всички земеделски производители от ЕС относно важни политики за сектора. Това е решаваща стъпка за румънски фермери и кооперации, които са важни играчи на европейския и световния пазар в някои от ключовите селскостопански сектори.

По този повод Кристиан Ламбърт, президент на Copa, каза: „Щастливи сме, че румънските фермери активно се включиха в нашето семейство в такъв решаващ момент за земеделието в ЕС, когато се приемат нови политики и се обсъжда бъдещето на земеделския сектор. Румънското селско стопанство играе важна и се нуждае от обединен земеделски сектор, за да се справи с различните предизвикателствата, пред които са изправени. Обединяването на силите винаги ни прави по-силни на европейско и международно ниво”.

Румъния е традиционна земеделска държава и има уникална и стратегическа роля в европейското земеделие. Селскостопанският сектор е от първостепенно значение в Румъния, като приблизително 60% от територията на страната е заета от земеделско производство и 46% от населението живее в селски региони. Засиленото присъствие на европейско ниво със сигурност ще допринесе за по-нататъшното развитието на селското стопанство и румънските селски райони.
 
© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
 
 


 
Коментари 0

Коментари:

 • трактор пред ЕК
  27.05.2020 г.
  8139
  Как европейският агро сектор реагира на стратегиите От фермата до трапезата и Биоразнообразие
  Виж повече
 • Костадин Костадинов (НАЗ)
  26.07.2019 г.
  1941
  Костадин Костадинов (НАЗ): В ОСП трябва да заложим българския, а не европейския интерес
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg