Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Рискуват ли политическите игри стабилността на агро сектора и как Слави ще управлява с БСП в сянка?

06.04.2021 г.
14478
Рискуват ли политическите игри стабилността на агро сектора? Изглежда да, след като вчера Файненшъл Таймс написа, че Европа се готви да спре проектите за страната ни, както и да бъде замразено влизането на България в еврозоната и Шенген, в случай че не се сформира стабилен кабинет.

Най-коментираният вариант за политическа формация е за коалиция между "Има такъв народ" на Слави Трифонов, "Да България" и "Мутри вън". Тъй като гласовете няма да бъдат достатъчни за формиране на коалиция с мнозинство, най-вероятната коалиция на малцинството ще бъде подкрепена в сянка от БСП, при гласувания в пленарната зала. Това се потвърждава от последните изказвания от страна на БСП, които заявиха днес:  "Всички срещу ГЕРБ". 

Христо Проданов от БСП, заяви от своя страна: "Бихме подкрепили правителство на "Има такъв народ".

По време на изборите тази пролет, станахме свидетели на една изключително тактическа игра вътре в самото БСП, което се раздираше през последните години от вътрешно-политически проблеми. Разцепването на воюващите лагери - Корнелия Нинова, Сергей Станишев и излизането на Мая Манолова от партията, всъщност даде уникален шанс - значими фигури и кръгове от БСП да влязат във властта през "задния вход".  Това стана чрез вкарани в листите на "Има такъв народ" лица, свързани с БСП, като главния секретар на Съюза на земеделските кооперации (управляван от Явор Гечев от БСП) - адвокат Пламен Абровски, който е кандидат-земеделския министър на Слави Трифонов, така и от друга страна на влизането в политиката на Мая Манолова, която уж "извън БСП" влиза във властта с редица добре познати лица от старата БСППрипомняме, че Сергей Станишев - председател на партията на Европейските социалисти - ПЕС, беше отстранен от Националния съвет на БСП през изминалата година, заедно с Георги Пирински и Валери Жеблянов, което доведе до стартът на тактически игри с цел да се вкарат в политиката хора на БСП чрез нови политически формати. Още през Септември 2019, Станишев намекна за коалиция със Слави Трифонов, а добрите му отношения и връзки с него са ясни от години.

Според експерти в аграрната политика, към момента Слави Трифонов не разполага с подготвен екип от професионалисти в сферата на земеделието, което най-вероятно ще доведе до вкарване в аграрното министерство на хора свързани с БСП, които имат опит в сектора. Този процес обаче ще се наблюдава изкъсо от Европа, от където очакват най-малката политическа издънка, за да спрат европейските проекти за аграрния сектор.

© 2021 АгроКлуб

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg