Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Рисково ли е торенето с карбамид при необичайно затопляне и за какво да внимаваме?

16.02.2021 г.
7795
© 2021 АгроКлуб - на снимката: торене с карбамид в землище близо до Велико Търново, Февруари 2021

Земеделски производители в цяла България започнаха торене на площите с пшеница и ечемик с карбамид. Като цяло това торене започва по-късно от обичайния период. Рисково ли е това обаче, предвид ниските нощни температури ( до -11 градуса), и предстоящото затопляне в някои части на страната до +11 градуса през следващата семдица?

Ако температурите не скочат подобно на необичайното топло време преди 7-10 дни, торенето с карбамид не би представлявало проблем и ще осигури нужни хранителни вещества през следващите месеци и по време на изкласяването. Торенето с карбамид обаче в дни, които биват последвани от рязко покачване на температурите може да се окаже сериозен проблем за посевите.

Торенето с карбамид при сегашните условия не трябва да превишава 15-20 кг./дка., като задължително трябва да се внимава след извършването на наторяването да няма разко затопляне на температурите.

Като цяло е налице постоянно променяне на схемите на торене, заради непредвидимите и необичайни за сезона климатични изменения. Тези зърнопроизводители, които в момента торят с карбамид, непременно трябва да плануват и подкрепа на посевите с амониева селитра. Това трябва да се осъществи в рамките на двукратно торене - едното в началото на месец Март, другото в края на Март или началото на месец Април - при спазване на малки торови норми от порядъка на 10-15 кг./дка.

© 2021 АгроКлуб

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg