Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Рекорд във вноса на сухо мляко, масло и сирена в България. Все повече ферми затварят врати

13.07.2020 г.
29494 2
Пореден рекорд във вноса на сухо мляко отчита официалната статистика. И то във време на пандемия, когато всички икономически показатели са отрицателни.  Точно преди година, АгроКлуб публикува стряскащите данни, че България е внесла само за период от 4 месеца рекордните 2 376 тона сухо мляко.

Този рекорд вече е подобрен - т.е. свидетели сме на все по-засилен внос на сухи млека, за сметка на развитието на млечното животновъдство в България. Очевидно за преработвателните предприятия остава много по-изгодно да използват сухи млека, внос главно от Полша, които смесват с вода и тук-там слагат по малко истинско българско мляко, колкото да служи за отчитане на някакви, поне минимални показатели при взимането на проби.

Графата под името „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ според класификацията на националната статистика, включва именно сухите млека. Там ръстът за периода Януари 2020 - Май 2020 е с нови 35.3%.

Общият внос на храни и живи животни скача с 4.4% спрямо същия период на миналата година. 

Вносът в България на краве масло към Май 2020 скача с 11%, реализирайки се главно през чуждите търговски вериги и достига до рекордните 1 535 тона за периода от началото на 2020-а. Благодарение на чуждите ритейл вериги скача и вносът на сирена с цели 19% спрямо същия период на миналата година, достигайки нови рекордни нива от 6 735 тона за 5 месеца.

Вносът на обезмаслено мляко на прах (сухо мляко) за първите 3 месеца на 2020-а година изстрелва малка България високо в класацията на най-големите вносители на сухи млека в целия Европейски съюз с внесени количества в обем на 4 139 тона, само за период от 3 месеца!!! От 01-и Януари до 31 Март 2020. По-големи консуматори на сухо мляко пред България са единствено големи държави като Италия, Белгия, Германия и Испания. За сметка на това, във всички останали класации по отношение на произведени обеми и износ, България е в дъното на таблиците.

* посочените числа са на база данни от НСИ, Агенция Митници и аналитична информация на B2 Security.

© 2020 АгроКлуб
Коментари 2
  • Фермер
    15.07.2020 г. 04:46
    В България човешкия живот е много евтино уж обештаваха за по качествени храни. Дали тия собствениците на мандри те дето правят тия сирена ги ядат или скъсват или пък семействата им дали ядат
  • Тракиец
    14.07.2020 г. 04:32
    ЩОМ СМЕ В СИСТЕМАТА КАПИТАЛИЗЪМ КАТО малко княжество още от Берлинския ИМ конгрес, па после все по малка държавица след всяка война. Всичко е ясно още с присъединяването на България към Европейския ИМ съюз: ПАЗАР ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО ИМ И ЗАДЕН ДВОР ЗА БОКЛУЦИТЕ ИМ! За това дават пари да се строи пряка и бърза ПЪТНА СИСТЕМА! За това се намира начин да се унищожи Българското селско стопанство, индустрията и най- страшното да ни вземат младото, здраво и обучено население. ЗЛАТОТО и другите МИНЕРАЛИ ПОКРАЙ си ги даряваме сами.

Коментари:

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg