Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Рекордно наличие на телени червеи показват почвени проби. ДФЗ отваря прием за субсидии за борба

17.02.2021 г.
6995
Рекордно наличие на телени червеи показват почвени проби през последните седмици, заявиха от Научно изследователския център по земеделие - ПЛАНТИЗ, пред АгроКлуб. 

Ивелин Желязков, основател на изследователския център заяви:


"В почвените проби пристигащи при нас от Южна България масово се откриват телени червеи дори по това време. По 1-3 броя в проба от килограм почва. Явно плътността им е доста голяма и са активни през топлите периоди на зимата. Много е вероятно в Северна България проблема да не е по-малък. Не пропускайте третирането на семената на пролетниците с надежден инсектицид, защото опасността е реална и се увеличава."


Междувременно ДФЗ съобщи, че земеделските стопани могат да кандидатстват по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae)“ от 9 март до 14 май 2021 г. Финансовият ресурс по помощта е 1,8 млн. лева. До 31 май стопаните трябва да представят отчетни документи за извършените дейности по третиране на картофените насаждения. Средствата ще бъдат изплатени до 22 юни 2021 г.

анализ на почва


От подкрепата могат да се възползват малки и средни предприятия – земеделски стопани, които отглеждат картофи на площи с размер над 1 дка.

Размерът на помощта за борба с вредители по картофите е до 100 % от разходите по закупуване на продукти за растителна защита, но не повече от 850 лв./ха, с включен ДДС. По схемата ще се компенсират направените разходи само за тези препарати, които са разрешени в Република България за химичен контрол на почвени вредители по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae). Указания по схемата са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg