Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Рекордни добиви на пшеница, но инфлацията изяжда печалбата

07.09.2021 г.
8656
Зърнопроизводителите отчитат рекордни добиви на пшеница това лято, които не са се случвали за последните две десетилетия. При прибрани над 7 140 000 тона от 12 млн. декара пшеница средният добив е 595 кг на декар. Това е 50% повече от миналата година, когато заради сушата в Източна България стопаните ожънаха едва 170 кг на декар.

Най-високите средни добиви от пшеничната реколта за 2021 г. са в районите на Враца, Силистра, Плевен, Русе и Велико Търново. Изкупната цена на хлебната пшеница продължава своя възходящ тренд. В началото на жътвата сделките бяха при 324 лв. за тон, а в средата на август стигна до 353 лева.

Това е глъдка въздух за зърнопроизводителите, но те не очакват огромни печалби, защото инфлацията вече е повлияла на себестойността на производството. Увеличена е цената и на товарите,  и на препаратите, и на горивата, както и цените на селскостопанската техника. 

Всичко това неминуемо води до ръст в цената на брашното, като хлебопроизводителите съобщават за ръст в размер на 20%.

Международната фермерска организация Copa-Cogeca излезе вчера с призив към Европейската комисия за премахване на т.нар. “Антидъмпинкова мярка” за азотни торове, поради която цената им постоянно расте и вече притиска фермерите, тъй като торовете представляват голям дял от вложените разходи на земеделски производители и 40% от вложените разходи за производителите на зърно.
 
 
Силен ръст на цените на слънчогледа
 
Силен ръст на изкупните цени се очаква и при слънчогледа, който се прибира в момента от нивите. Това ще доведе до поскъпване и на олиото от новата реколта.

"В цяла Добруджа предстои жътвата на близо 870 000 дка със слънчоглед. Първите резултати показват добиви до 310 кг/дка. На фона на тежката 2020 г. реколтата е добра за земеделските стопани“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Преди година слънчогледът стартира с цена от 560 лв. на тон, а сега започва от 900 лв., посочи Жекова. Тя припомни, че през есента на 2020 г. жътвата на слънчоглед завърши със средни добиви от 180 кг/дка, като в отделни землища дори нямаше добиви. Площите с маслодайната култура през предходния стопански сезон бяха с около 40 000 дка по-малко.

инфлация земеделие

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg