Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Реколта от средно 1000 кг./дка. грозде отчитат стопаните в Сливенско и Карнобатско

28.09.2021 г.
13576
По-високи добиви на грозде отчитат стопаните в Сливенско в сравнение с минали години. Средният добив е около 1000 кг. от декар, съобщи пред репортер на БТА Димитър Петков, кмет на сливенското село Глушник, където се намират едни от най-големите лозови масиви в общината. Частни производители и две фирми обработват в землището на Глушник около 3 500 декара лозя.

По думите на Петков качеството на гроздето е добро, но градусът е по-нисък. Това се дължи на закъснялото зреене, заради дъждовете в началото на лятото.

Цените в началото са били 65-70 ст. на кг за сортовете червен мискет и ркацители, но в момента са паднали на около 55 ст. От години винпромите нямат интерес към продукцията ни, посочи кметът. Гроздето се изкупува от хора от цялата страна за лични нужди. Цените не са високи с оглед двойния скок на цените за препарати, горива и надница, смята той.

Има данни, че в района на Глушник грозде са отглеждали още по времето на траките, заяви Димитър Петков. Лозови масиви има и в съседните села Драгоданово, Калояново и Блатец.

Традиционните местни сортове са червен мискет, мускат, ркацители, сливенска шевка, мерло и каберне. От няколко години в селото две фирми са създали лозя и отглеждат нови френски сортове като шардоне и пино ноар.

грозде 2021
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg