Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Радослав Христов (НАЗ): Без налична поливна инфраструктура, цената на водата е непосилна (ВИДЕО)

18.03.2021 г.
9947
Основният аргумент за високите цени на поливната вода е, че поливните площи са силно занижени. В тази връзка зърнопроизводителя и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) - Радослав Христов заяви:

“Макар и държавно търговско дружество, би трябвало да направят така, че първо да рекламират своята стока, която те предлагат и второ - за да се увеличат тези поливни площи, цената на стоката, която предлагат трябва да бъде балансирана и приемлива, ако не за всички, то поне за огромна част от фермерите в България, за да имаме отново увеличение на поливните площи.”

В момента и без налична поливна инфраструктура, цената на водата е непосилна за който и да е земеделски производител, категоричен е Радослав Христов:

“Цената, която се заплаща е разделена на две, непонятно за мен защо? Едното се казва такса за напояване, не знам това вид данък ли е, не знам как да го считам, който за нашия регион е 12 лв. на декар, бих казал доста сериозна цифра. В някои региони е 7 лв. на декар, а за някои култури е 5 лв. на декар. Не знам как е определяно, дали има много стриктна методология, или някой гледа тавана и решава какви ще бъдат цените, т.е. таксите?

Отделно, втората цена, която се заплаща е вече количеството вода, която е използвана, като тя варира в зависимост от регионите и културите - от 0,2 ст. до 0,32 ст. (куб.м.), като най-скъпа е водата там, където се ползва допълнително съоръжение - помпи, кладенци и т.н.”

Предстои много сериозна рехабилитация на поливната инфраструктура от страна на напоителни системи. Дружестжото трябва да инвестира сериозната сума от над 800 млн. евро, което според Радослав Христов, би дало предпоставка за увеличаване на поливните площи:

“Мисля, че една трета от територията на България спокойно може да влезе в обсега на Напоителни системи.”


По думите на земеделеца, опасенията на бранша са да не потънат парите, образно казано, в каналите на напоителни системи:

“По отношение на това дали можем да бъдем одитори на напоителни системи, на държавата въобще като цяло - мисля, че няма как да стане. Единствено това, което може да бъде направено, и то не много трудно, е да има мониторинг, ако държавата го желае, тъй като предварително ще бъдат определени местата, съоръженията, участъците, които ще бъдат рехабилитирани. Много лесно може да бъде документирано със снимков материал, както се казва - преди, сега и после, и съответно да бъде съпоставено, дали тези дейности, които са заложени в проектите, ще бъдат в действителност извършени, или ще минат през няколко фирми и ще потънат някъде в небитието.”

Радослав Христов отново припомни, че през 2011 г. част от поливната инфраструктура е била извадена и продадена на скрап:

“Само знам, че бяха годни за ползване, знам че много колеги тогава се молиха повсеместно на съответните ръководители на напоителни системи по региони, да бъдат запазени тези съоръжения. Аз не говоря само за тръби, бяха унищожени и редица много помпени станции, които бяха работещи, които колеги безплатно са ги охранявали от набези на недобросъвестни граждани, да бъдат разградени, унищожени и разпродадени на скрап. Беше им показана заповед, в която им е заповядано да направят това, това и това, но дали е имало такава заповед, дали е била истинска, дали не е била истинска , не мога да ви кажа. Факт е, че огромна част от напоителните съоръжения бяха продадени като скрап, ще повторя пак, от тогавашния министър. Знаете кой беше министър 2010-2011 г.”

Според зърнопроизводителя, стратегия за развитие на поливното земеделие, браншът не може да направи без участието на държавата. Въпросът е да се търси партньорство.


 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg