Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Първо в АгроКлуб: Въвеждат нови изисквания за земеделските горива 

Земеделските производители трябва да водят подробен регистър за всеки обект за временно съхранение и зареждане на горива. Това е записано в обнародваната днес Наредба за регистър на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. 

Стопаните са категорични, че новото изискване ще ги натовари административно. Пред АгроКлуб земеделецът Румен Тодоранов заяви:

“Няма как при земеделските производители да има проблеми и злоупотреби по отношение на горивата. На първо място, заради обратното начисляване на ДДС, всеки месец подлежим на проверка от НАП. Освен това няма логика да злоупотребяваме с тези горива при положение, че получаваме държавна помощ за тях. И до сега, когато получаваме големи количества горива, ние ги регистрираме веднага с цялата налична документация”. 


Регистърът за горивата ще се води на хартиен носител или в електронен формат, а записите се правят незабавно от земеделските стопани. Информацията включва идентификационни данни за стопаните и обектите за горива.

За горивата, получавани от земеделците за собствената им дейност, трябва да се вписват дата на зареждане на регистрирания обект с гориво, количеството на горивото, обектът, от който е доставено гориво за целите на земеделския стопанин и идентификация на превозното средство, с което горивото е превозено. 

По отношение на изведените от обекта горива се подават данни от средствата за измерване, монтирани на съдовете и/или резервоарите за съхранение на продукти от нефтен произход, за заредените от тях количества. В регистъра се вписват датата на зареждане, количеството гориво и данни за регистрацията на земеделската техника, която е заредена.

Информацията за земеделските машини, които се зареждат извън обекта на земеделския стопанин, включва:
 • регистрационен номер и вид на превозното средство, с което горивото е транспортирано от обекта до местоназначението (населеното място и/или места в землището);
 • основание, на което земеделският стопанин ползва транспортното средство (собственост, наем или ползване на друго правно основание), включително вид и номер на документа за собственост, наем и др.;
 • дата на зареждане на превозното средство; количеството на зареденото гориво в транспортното средство; местоназначение (населеното място и/или места в землището), до което се транспортира;
 • видът и регистрационният номер на всяка единица земеделска техника.

В документа се посочва също, че всяко движение на транспортно средство, предназначено за зареждане на земеделска техника извън обекта на земеделския стопанин с гориво, задължително се съпровожда с разпечатка – копие, препис или др. от специалния регистър за съответния транспортен курс.

Наредбата за горивата влиза в сила от 26 юли тази година.

Автор: София Белчева
Снимка: © БГ Медия


© 2019 AgroClub.bg - АгроКлуб.БГ
Всички права запазени, при ползване на текст, цитирането на източник АгроКлуб.БГ е задължително!

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Fleet Managment за трактори
  28.06.2019 г.
  2472
  Fleet Management за трактори и агротехника - решение за големите стопанства
  Виж повече
 • ДФЗ преведе близо 73 млн.лв. за горива ползвани от земеделци и животновъди
  12.12.2018 г.
  1582
  ДФЗ преведе близо 73 млн.лв. за горива ползвани от земеделци и животновъди
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg