Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Пчелари: Как да кажем на пчелите - не излитайте, защото през нощта са пръскали рапицата?

13.05.2021 г.
11215
Пчелари от региона на Плевен алармитараха пред АгроКлуб, че през последните дни в землища около Плевен, Долна Митрополия и Долни Дъбник се осъществява масово пръскане на площи с разцъфнала рапица, което противоречи на законовите регламенти.

Заради дъждовете по-рано и развитите гъбични заболявания по растенията, редица безотговорни земеделци пръскат площите с фунгициди, които убиват пчелите или ако не ги убият веднага, ги карат да загубват ориентация, а това води до т.нар. "синдром на празния кошер".

"Как да кажем на пчелите - не излитайте, защото през нощта са пръскали рапицата?", споделят пчеларите и за пореден път настояват за адекватен отговор от страна на държавата.

2020-а и 2021-а година се очертават като най-тежките за българското пчеларство със загуби на пчелни семейства в размер на над 75%.  Има пчелина, които са останали без пчели, заради някои алчни земеделци.

Справка на АгроКлуб показва, че пръскането се осъществява предимно през нощта, а контрол от страна на БАБХ - на практика няма.

Според разгневените пчелари, БАБХ вместо да ги защити в неравната битка с арендаторите, то ресорната служба изпълнява единствено функциите като на рекетьорска групировка, която контролира вноса на аграрна продукция, храни и напитки в страната. 

Макар само една част от земеделците да са безотговорни по отношение на опазването на пчелите, то броят на несъвестните е такъв, че България губи тази година близо 80% от популацията на медоносни пчели

Въпреки, че БАБХ не изпълнява контрол, трактористите влизат в полетата и пръскат със забранени китайски препарати, предимно през нощно време, а разхвърляните туби от опаковките могат да бъдат видени край земеделските блокове, при евентуална проверка от страна на спящите към момента служители на БАБХ.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

  • пестициди
    21.04.2021 г.
    14061
    На вниманието на МВР и прокуратурата: Тече нелегален внос на пестициди от Турция!
    Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg