Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Протестите на земеделците ще продължат и на 31 март. Браншът е притиснат жестоко от пасуването на ЕС

30.03.2023 г.
8715
„Цената на тон пшеница в момента е с 40% под себестойността, която сме формирали за нейното производство през миналата година, а това е критично за колегите, които няма как да осигурят финансиране за пролетните сеитби”, съобщи в интервю за националното радио Илия Проданов, зам. председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и фермер от Бургаско.

Колежката му от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова допълни, че е важно в Еврокомисията да чуят гласа на българските земеделци, а и не само техните, защото, намирайки в близост до военните действия, те са най-силно засегнати от свръхпотоците с безмитна селскостопанска продукция, които вместо да се изнасят за трети страни, остават в държави като България, Румъния и Полша.

Никой не послуша съветът на бившия земеделски министър от ДПС - Мехмед Дикме, който предложи още минлата година държавата да реализира пазарна интервенция в сектор зърно.

Десетки хиляди земеделски производители продължават да протестират заради дъмпинговия внос на зърно от Украйна и водената от ЕС крайно екстремна политика, която е пагубна за интересите на държави като България и Румъния.

Осигурените субсидии поради войната в Украйна са крайно недостатъчни да компенсират огромните щети върху българското земеделие, категорични са зърнопроизводители. Браншът е притиснат жестоко от ЕС, чиято политика е на цената на всичко да се мачка наред - псевдо идеологически инат, който ще има тепърва изключително тежки последици за България и държавите в периферията на блока.

ЕС затвърждава своя пас (неангажираност) по отношение на свои страни членки като България и Румъния, залагайки приоритет на крайната си фикс-идея за война с Русия, вкл. на фронта на продоволствената сигурност. Едно е сигурно - от търговията има много печаливши, в т.ч. Турция, както и всички, които са взели украинска пшеница за бартерни производства.

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg