Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Прокуратурата се задейства след журналистическо разследване за масовата смърт на пчели в Плевенско

23.06.2020 г.
8350
Върховната административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на земеделието, храните и горите и изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да предприемат мерки за опазване на пчелите от отравяне с препарати, които често се използват за растителна защита. Действията на прокуратурата са предприети по сигнал, подаден по електронен път от журналиста Валя Ахчиева до главния прокурор на Република България. В същия се съобщава, че в Плевенския регион умишлено се умъртвяват пчели от години, като до момента различни институции отказвали да се ангажират и разрешат проблема. Според автора на сигнала, това се осъществявало от арендатори, които пръскали със забранени за ЕС вещества за растителна защита, които обаче  били смъртоносни за пчелите, се посочва в съобщението на институцията.

Вчера Апелативната прокуратура във Велико Търново е разпоредила служебен контрол по всички сигнали за отровени пчели в Плевенска област, съобщиха оттам.

На Окръжната прокуратура в Плевен е възложено да извърши проверка на всички преписки, по които е отказано да се образува досъдебно производство. Жалбите са били подадени от пчелари за отровени пчелни семейства в региона на Плевен за периода от 2018 година до 2020 година.

От своя страна Апелативната прокуратура - Велико Търново ще провери и постановленията на Окръжната прокуратура в Плевен, с които са били потвърдени постановления за отказ да се образува досъдебно производство по установени случаи на отравяния, се посочва в съобщението от държавното обвинение.

След разследване на Валя Ахчиева за еuractiv.com: “Ненаказаните отровители на пчелите“, онлайн изданието писа, че ЕК е съобщила, че българската фирма “Октопод инвест холдинг“ e получила 11 милиона евро селскостопански субсидии от ЕС за 2019 година. Компанията може да ги загуби, ако съдът установи употреба на пестициди забранени от ЕС”. Цитира се говорителят на Европейската комисия Даниел Розарио: “Правилата за получаване на Европейски субсидии за много ясни. Бенефициентите на субсидии нарушаващи ключови европейски директиви и регламенти рискуват тези субсидии да бъдат съкратени или напълно отнети, в зависимост от сериозността на нарушението. Това се отнася с особена сила за европейското законодателство за пестицидите“. Розарио допълва, че спазването на правилата за употреба на пестициди е задължение на държавите членки.

АгроКлуб припомня, че след масовото отравяне на пчели в Плевенско на 11 и 12 май т.г. пчелари от региона поискаха строги санкции за земеделците, които пръскат нерегламентирано - а именно спиране на субсидиите по директните плащания на площ. По този повод земеделският министър Десислава Танева коментира в интервю за БНТ, че европейските регламенти не позволяват това:  “Опитвали сме се да наложим регулация за спиране на субсидии на земеделци, но не сме успявали в тези опити, защото основният пакет директни плащания - близо 800 млн. евро годишно за земя в добро земеделско състояние - се разпределят по европейска регулаторна рамка”.

В съобщението от държавното обвинение днес се посочва, че Прокуратурата ангажира министъра на земеделието, храните и горите  и БАБХ  да предприемат мерки за опазването на пчелите, съгласно чл.1, т.6 от Закона за пчеларството (ЗП) и осигуряване на условия за развитието на пчеларството като подотрасъл на животновъдството за създаване и поддържане на необходимия брой пчелни семейства, за поддържане на биологичното разнообразие и екологичното равновесие в природата, получаване на нормални добиви от културните растения и производство на качествени пчелни продукти, съобразно ЗП. Както и за спазване на наредбата за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, издадена от министъра на земеделието и храните.

За предприетите мерки ВАП следва да бъде уведомена в най-кратък срок.

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
.
  
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • пчели
  15.05.2020 г.
  8914
  Танева: Регламентът не позволява да спираме субсидии за земеделие при натравяне на пчели!
  Виж повече
 • отровени пчели в село Санадиново
  12.05.2020 г.
  37792 2
  За мълчанието на пчелите и (не)желанието на хората да ги чуят!
  Виж повече
 • пчели
  24.10.2019 г.
  114974
  Европарламентът иска по-строг контрол за защита на пчелите от пестициди
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg