Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Продължаваме Промяната на Кирил Петков ще включва агро експерти от НПО бранша

Новият политически формат "Продължаваме Промяната" на Кирил Петков и Асен Василев от първото служебно правителство на Стефан Янев привличат аграрни експерти от НПО сектора в родния агробизнес.

По информация на АгроКлуб, това са личности, които са свързани с няколко аграрни браншови организации, една в сферата на зърнопроизводството, втора в сферата на хранително-вкусовата промишленост и една в сферата на иновациите и в тесни връзки с Американското посолство.

Като цяло в политическата формация "Продължаваме Промяната" нямат пълна палитра от аграрни експерти, но се ползват с про-западна протекция и редица тесни връзки в сферата на агробизнеса - от банковия сектор, през големи компании в търговията и експорта на зърно, до преработвателни предприятия и търговци на агротехника.

Като цяло проектът е много силно бизнес обвързан, което може да доведе до прилагането на устойчиви бизнес модели в селското стопанство, но не трябва да се забравя, че в много подсектори и региони, земеделието и животновъдството не са бизнес, а фамилни традиции със социално и демографско-регионално значение.

В тази връзка Кристиян Вигенин от БСП заяви днес: "Колкото повече минава времето, толкова повече изглежда, че това е просто бизнес проект, който ще бъде регистриран по Закона за политическите партии, отбеляза той и допълни, че това е едно акционерно дружество, което в момента набира капитал." Според Вигенин участието на Кирил Петков и Асен Василев в служебния кабинет е било използвано, за да трупат популярност и да си правят PR.

Рисковете пред агро-сектора, ако към земеделието и храните се подходи бизнес и корпоративно:

- одобряване отглеждането на ГМО зърно в България (про-западна и американска политика)
- стимулиране на корпоративни стопанства (..и свързаната с тях корупция)
- създаване и контролиране на нови канали за храни, напитки и цигари (частично контролирани от западните служби; през внос на цитруси и храни върви около 75% от трафика на наркотици от Близкия Изток за Европа)
- прокарване на аграрни политики, които целят намаляване на малките и фамилни стопанства
- поощряване на дейността, вносът от запад и търговията чрез чуждите търговски вериги

Все повече се увеличават коментарите, че след като подкрепата за партията на Слави Трифонов бележи спад, поради липса на адекватност и експертиза, не е успяла да послужи на външните интереси в България, сега подкрепата е насочена към новите политици  от служебното правителство, които в сравнение с политиците от партия "Има такъв народ", се справят поне експертно и вдъхват доверие с прилично говорене и държание пред камерите на медиите. 

Остава да разберем какви ще са приоритетите на новата партия на Кирил Петкв и Асен Василев по отношение на селското стопанство и селските региони, което ще натежи и каква ще е подкрепата за новата формация от сектора.

© АгроКлуб
 

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg