Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Програмата Интелигентно животновъдство ще включва агро-енергетика и агротроника (ВИДЕО)

Ректора на Тракийският Университет в Стара Загора - Доц. д-р Добри  Ярков подписа споразумение с министъра на образованието и науката - г-н Красимир Вълчев, който е продължение на договора за Национална научна програма “Интелигентно животновъдство”.

Финансовият ресурс е осигурен, той е в размер на 4.5 млн. лева, а Тракийският университет е водещ в тази програма. Това не е случайно. Вече има две табели до кабинета на ректора - за първи места на Тракийския университет в две професионални направления - проф. направление “Ветеринарна медицина” и проф. направление “Животновъдство”, където ние сме водещи и сме номер едно в България. Не всички ректори получиха такива признания - аз бях един от малкото щастливци, които получи призив за две първи места, заяви ректора.

С нашето високо ниво на експертиза, ние ще работим в научно-развойната дейност, която предстои да стане в “Мини Марица-изток, в едно ново направление - “Агро енергетика” и сме заложили нова специалност, която е включена не само в националната програма за “Интелигентно животновъдство”, но и в нашия проект за модернизация на висшето образование - “Агротроника”.

Тази национална научна програма е знакова и тя цели създаване на модели, бизнес модели, изцяло дигитализирани за управление на животновъдните ферми. България е изостанала доста в тази посока и сега трябва много бързо да адаптираме това, което е като постижения в други държави, включително в Европейския съюз и извън него към нашите условия. Тази научна програма е наистина една невероятна възможност това да се случи и то под ръководството на професионалистите от Тракийския университет.

От своя страна проф. Евгений Сачев - д-р по социология заяви:
"Искам да знаете, че това е не само един иновативен и креативен модел за съвременно интелигентно развитие на животновъдството, а това представлява един концептуален модел за цялостна работа и приоритетен модел за цяла България. Даже нещо повече, по време на изказването си дадох и оценки, че това е модел за цяла Югоизточна Европа. Аз се радвам, че именно Тракийският университет стои в основата на този проект. Това е един проект, който не е свързан само с включването на съвременните технологии, съвременните модели за устойчиво развитие на животновъдството. Това е един модел, който по своя социален характер, социален обхват е модел на бъдещето.

Именно на Стара Загора, на Тракийския университет му приляга точно той да бъде водещ в разработването на тези приоритетни идеи. Другото, което е, че аз се радвам във времето Тракийският университет, не го правя от куртоазия, се утвърди като водещ университет в България - тук има повече научни направления, отколкото в Софийския университет и продължава да се развива в тази посока."

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg