Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Проблемът с агро застраховките отново стана актуален

Проблемът с аграрните застраховки отново стана актуален, макар, че сме в средата на лятото. Причината са падналите градушки, проливни дъждове и бури, които в много села съсипаха реколатата от 50 до 100%.

Поразени са предимно площи както в Северна, така и в Южна България, главно лозови масиви и площи със слънчоглед.

Обичайно темата за застраховките в земеделието е свързана с отказа на застрахователните компании на застраховат продукция срещи слани и измръзвания в ранна пролет. От друга страна практиката е показала, че застрахователи почти никога не изплащат застрахователни премии, дори при доказани обстоятелства и щети. Това кара много от земеделските производители изобщо да спрат да застраховат. 

Проблемът е, че при щети като тези от миналата седмица, стопаните отново се обръщат към държавата, която да ги обезщети за сметка на данъкоплатците. Това отваря за пореден път въпроса с нуждата от създаване на нов механизъм, по който да се споделя отговорността при застрахователни събития в селското стопанство.

Едно от най-добрите решения за това е сформирането на държавна застрахователна компания, в която всички стопани да са задължени да застраховат ( по подобие на задължителната застраховка гражданска отговорност), но което да дава държавни гаранции за изплащане на застрахователни премии при щети по реколтата и стопанствата.

Застрахователните вноски следва да се определят на база - сектор на стопанството; обем на обработваемите площи; периодичност на регистрираните застрахователни събития и др., като има фиксирани цени за декар зърнени култури / овощни насаждения / лозя / зеленчуци , както и на глава животно във фермите.

© 2019 АгроКлуб
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Димитър Наумов - зърнопроизводител
  15.07.2019 г.
  5811
  Димитър Наумов - Актуална цена на зърното, влажност, градушки и застраховки (ВИДЕО)
  Виж повече
 • волтова дъга - земеделие - трактор - комбайн
  24.06.2019 г.
  1619
  Важни правила за защита от волтови дъги при работа с трактор или комбайн
  Виж повече
 • реколта Нова Загора
  12.06.2019 г.
  1622
  Зърнената реколта в няколко новозагорски села е 100% унищожена
  Виж повече
 • овощарство 2019
  11.04.2019 г.
  869
  Голяма част от градините с череши, праскови, сливи и кайсии са поразени от слана
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg