Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Предлагат промяна в критериите за “селски” и “градски” райони 

09.01.2020 г.
8528
Регионалното министерство предлага промяна на критериите, по които териториите се делят на „селски“ и „градски“ и получават финансиране съответно от Програмата за развитие на селските райони и Програмата за развитие на регионите. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България.

Според националната дефиниция всички общини, чиито  центрове са с население под 30 000 души са бенефициенти на Програмата за развитие на селските райони, а всички надвишаващи този показател  - на регионалната програма. По предложение на МРРБ в преговорния процес се обсъжда вариант за намаляване на този критерий и допустими бенефициенти на програмата за регионално развитие да са общините, чиито центрове са с население над 20 000 души.

Един от аргументите е тенденцията за намаляване на населението. По този начин се търси баланс на подкрепата между брой населени места и обхват на територията в двата източника на финансиране, посочва Николова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.
 
В допълнение, в обхвата на програмата се предвижда да бъдат включвани целите територии на общините, не както досега само градските центрове. 

Общините –малки, средни и големи, ще могат да се  кооперират и съвместно да направят концепция, ориентирана с фокус към икономическото развитие на определена целева територия, което открива много повече възможности спрямо изминалите два програмни периода“, коментира още зам.-министър Николова.

Тя информира кметовете, че около края на месец март ще бъдат представени окончателен проект на новата  програма за развитие на регионите, както и допълнителни указания за подготовка на концепции, на база на които и местните власти ще могат да започнат подготовка на проектни идеи. 
 
Дискусията и диалогът с  местните власти ще продължи за намиране на най-балансираното решение за обхват на територия с ефект изпълнението на регионална политика на страната.  

© 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • selo.bg
  12.12.2019 г.
  5152
  Над 1.1 млрд.евро са получени от селските общини по ПРСР за двата програмни периода
  Виж повече
 • семинар НАЗ
  02.12.2019 г.
  4912
  Без намаление на директните плащания за България, въпреки по-ниския бюджет на ОСП
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg