Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Правителството криминализира вноса на нелегални пестициди от Турция и Китай

04.02.2021 г.
12431
Правителството криминализира вноса на нелегални пестициди от Турция и Китай с одобрение на решение в Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Добрата новина касае не само пчеларите, чиито пчели измират всяка година от безконтролното пръскане с нерегламентирани препарати, но и касае пряко здравето на потребителите в национален мащаб, тъй като пестицидите и нелегалните агрохимикали се разпространяват в цялата хранителна верига.

Нелегалните канали за внос на опасни пестициди и агрохимкали съществуват от години, като най-силни са каналите за трафик през ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово. Практиката в контрабандата на забранени препарати е да бъдат вкарвани по два основни начина: в камиони сред стоки с друго преднанзачение, както и в туби сред личен багаж, предимно в бусове и джипове на търговци, които зареждат от Турция амбулантни стоки и дрехи. Контрабандният внос се осъществява през нощта главно между 00,00ч - 04.00 ч. Една от причините за продължилият престъпен внос досега бяха ниските глоби за нарушителите и липсата на наказателни производства.

Освен тази схема, нелегални пестициди се вкарват и от Китай, чрез контейнерни превози през пристанищата във Варна и Бургас. В официалните документи се декларират един вид химически вещества, но 95% от варелите и бидоните - вътре са пълни със забранени препарати, но етикетировката и маркирането им е подменено с неистинни данни. Те отиват главно за препакетиране и ре-експорт към страни от Африка, а също за дистрибуция на едро и дребно за България, Сърбия, Румъния и Македония.

С решението на Правителството да криминализира вноса на забранени пестициди сме свидетели на отговорно държавно решение, което трябва обаче да има и последствия по отношение на контрола, особено през месеците Март, Април и Май, когато трафикантите са най-активни.

Предвидено е и наказание до 4 г. лишаване от свобода и глоба от 2 до 4 хил. лв. за пренасяне на продукти за растителна защита през границата на страната, когато извършеното не представлява маловажен случай и е в нарушение на установения ред. "През последните години в практиката се наблюдава зачестяване на случаите на нелегален внос и разпространение в страната на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита. Тези продукти съдържат забранени за употреба в Европейския съюз и в България субстанции, които са опасни за здравето и живота на хората и животните (пчелите) и имат дългосрочно негативни последици за околната среда“, пише в мотивите към проекта.

С измененията в Наказателния кодекс се очаква нелегалният внос на опасни пестициди като DDT и 1.3-Dichloropropene да бъде сериозно ограничен. Въпрос на граничен контрол и провеждане на активни съвместни кампании между НСГП, МВР и БАБХ.

© 2021 АгроКлуб
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg