Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

По-високи мита за внос на царевица, сорго и ръж в Европейския съюз

07.05.2020 г.
8177
Трайно ниските цени на царевицата в световен мащаб и изобилието от доставки доведоха до второ актуализиране на вносни мита от страна на Европейската комисия. Както АгроКлуб писа автоматичният механизъм за изчисляване на вносни мита бе задействан на 27 април, като определеното мито за внос на царевица, сорго и ръж беше 5,27 евро на тон. Новото изчисление на митото е в размер на 10,40 евро на тон.

Вносните мита в сектора на зърнените култури са в сила от 5 май 2020 г., след публикуването им в официалния вестник на Европейския съюз.

Преработената тарифа се изчислява в съответствие с Регламент 642/2010 на ЕС, съобщава Еврокомисията. В него се обяснява, че митото за внос на трите зърнени култури се основава на разликата между  европейска референтна цена и световната референтна стойност за царевицата - американската цена (която, освен цената на царевицата, включва застраховки и товар на пристанището в Ротердам. 

Сривът на цените на петрола доведе до спад в търсенето на биоетанол в САЩ, както и до по-ниски разходи за превоз. Освен това се очаква рекордна реколта от царевица за 2020/2021 г. на световно ниво. Комбинацията от тези фактори доведе до пазарни цени на царевицата в САЩ за пристанище Ротердам на 146,63 евро за тон.


© 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

Коментари:

  • царевица
    28.04.2020 г.
    7997
    ЕК задейства механизъм за вносни мита на царевица, ръж и сорго
    Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg