Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Почвените влагозапаси в 50 и 100 см слой са необичайно ниски

03.01.2020 г.
7272
Почвените влагозапаси при пшеницата в 50 и 100 см слой са необичайно ниски за сезона, като на места са под 65% от пределната полска влагоемност. Според агропрогнозата на НИМХ в периода 3 - 9 януари очакваните слаби превалявания от сняг няма да доведат до съществена промяна в нивото на влагозапасите в горните почвени слоеве. 

След краткотрайното, чувствително, повишение на температурите в началото на януари в средата на първото десетдневие агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. През втората половина от десетдневието те ще се определят от поднормени температури, които ще поддържат в дълбок покой есенните посеви. Прогнозираните минимални стойности, на места до минус 9°С, в условия без снежна покривка и по-продължително задържане ще представляват опасност само за късно засетите, неукрепнали, зимни житни култури, които прекратиха есенната си вегетация във фаза поникване и начално листообразуване, прогнозира Дукена Жолева, агрометеоролог в НИМХ.

В началото на следващия период условията ще позволяват провеждане на зимни резитби в овощните масиви. Най-напред резитбите се извършват при студоустойчивите овощни видове (ябълка, круша, слива) и започват от по-старите плододаващи дървета. През първото десетдневие на януари в култивационните съоръжения започва подготовката за производството на разсад за ранно производство на зеленчуци (ранни домати, ранно зеле, карфиол).

© 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Агропрогноза
  30.12.2019 г.
  7646
  Агропрогноза за януари 2020 г.: Критични температури за част от есенниците
  Виж повече
 • зърнопроизводство
  02.08.2021 г.
  1089
  Климатичните промени поставят под риск основните световни житници
  Виж повече
 • агропрогноза
  25.10.2019 г.
  114468
  Агропрогноза: Заради сушата, дефицитът на влага при посевите ще се задълбочи  
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg