Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Постигнато е споразумение за двугодишен преход към новата ОСП

01.07.2020 г.
8633
Съветът на Европа съобщи, че е постигнато общо споразумение с Европейския парламент относно продължаването на подкрепата на европейските земеделски стопани съгласно действащата правна рамка до края на 2022 г., когато новата Обща селскостопанска политика (ОСП) ще влезе в сила. Преговореният текст беше одобрен от специалния комитет на Съвета по земеделие по-късно същия ден.

Мария Вучкович, министър на земеделието на Хърватия:

“Удължаването на настоящите правила за още две години и до приемането и прилагането на новата ОСП дава така необходимата предсказуемост и сигурност на всички земеделски производители в цяла Европа по време на кризата с covid-19. ЕС ще продължи да финансира Програмите за развитие на селските райони (ПРСР) и да предоставя подкрепа на европейските фермери чрез директни плащания, като същевременно гарантира плавен преход към следващия период на ОСП”.

Преходът ще позволи непрекъснати плащания към земеделските производители и другите бенефициенти по ОСП. Освен това, в рамките на тези две години, държавите-членки ще имат време да подготвят стратегическите си планове съгласно новото законодателство на ОСП и да планират тяхното прилагане след одобрение от Комисията.

Окончателното приемане на преходния регламент се очаква до края на 2020 г., тъй като той е тясно свързан с многогодишната финансова рамка (МФР), която в момента се договаря.


© 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • овце
  29.04.2020 г.
  9665
  Националната преходна помощ се запазва за преходния период на ОСП
  Виж повече
 • ОСП
  29.04.2020 г.
  8367
  Двугодишен преход към новата ОСП е все по-реален
  Виж повече
 • ЕК
  13.11.2019 г.
  73323
  Евродепутати предлагат 2-годишен преход към новата ОСП
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg