Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Поскъпване на растителното масло повиши цените на храните до 5-годишен връх

10.01.2020 г.
8104
През декември 2019 година световните цени на храните се повишиха за трети пореден месец до най-високото ниво за последните пет години в резултат на силен скок на цените на растителното масло, съобщи в четвъртък Организацията по храните и земеделието на ООН (FAO).
 
Индексът на цените на храните на FAO се повиши през декември с 2,5% спрямо ноември до 18,7 пункта, което е неговото най-високо ниво от декември 2014 г., съобщи базираната в Рим агенция. Индексът проследява месечните промени в глобалните цени на често търгуваните хранителни стоки по целия свят.
 
За цялата 2019 година индексът се повиши с 1,8% до 171,5 пункта, но въпреки това той е все още с 25% под своя пик от 2011 година, отбеляза агенцията по храните на ООН.
 
Индексът на FAO само на цените на растителното масло скочи през декември с цели 9,4%, нараствайки за шести пореден месец. Силният скок се дължеше до голяма степен на по-високите цени на палмовото масло в резултат на солидното търсене, особено от сектора на биодизела, както и поради опасенията за затягане на доставките.
 
Въпреки увеличението през декември, подиндексът на растителното масло през изминалата година достигна най-ниската си средно годишна стойност от 2007 година.
 
Цените на захарта пък нараснаха през декември с 4,8%, отчасти поради повишаването на цените на суровия петрол, което накара бразилските захарни мелници да използват повече доставки на захарна тръстика за производство на етанол, което от своя страна доведе до намаляване на наличността на захар на глобалния пазар.
 
Цените на млечните продукти се повишиха с 3,3% водени от почти 8 процентен ръст на цените на сиренето на фона на по-малък износ от ЕС и Океания, заяви FAO.
 
Цените на зърното се увеличиха с 1,4 процента водени от по-високите цени на пшеницата, докато индексът на цените на месото беше приблизително непроменен спрямо предходния месец. В рамките на цялата 2019-а година обаче месото поскъпна с цели 18% най-вече поради ръст на цените на свинското месо, причинен главно поради солидното търсене за внос от Азия.

© 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg


 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Сметна палата
  13.12.2019 г.
  5035
  Мерките на ЕС за стабилни доходи на стопаните се прилагат слабо и има свръхкомпенсиране
  Виж повече
 • зърнопроизводство
  02.08.2021 г.
  1131
  Климатичните промени поставят под риск основните световни житници
  Виж повече
 • свинско месо
  08.11.2019 г.
  91498
  АЧС ще свие световното производство на месо за първи път от над 20 години
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg