Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Сканадал с водата за напояване намеси земеделците в предизборни игри. Танева защити сектора

27.11.2020 г.
10527
Министърът на МРРБ Емил Димитров - Ревизоро предизвика скандал с изненадващо изказване за предстоящи нови проблеми с водата не само в големите градове, но и за земеделските производители. Подобно на изказването му през лятото той заплаши:

"Догодина, уважаеми дами и господа, ще има водна криза в земеделието. Ще имате три вида избори - един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове“.

Изказването му предизвика реакцията на министър Десислава Танева, която защити аграрния сектор и земеделците, както и на зам.министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, които излязоха с контрапозиции на изказането от Димитров. Това породи съмнение у някои депутати, че този задочен спор би трябвало да завърши с нечия оставка.

Минути след изказването на екоминистъра на парламентарната трибуна излезе министър Танева, която определи твърденията за водна криза в земеделието като безпочвени. Тя призова в тежките времена на пандемията „да осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме, и да работим по начин, който води до резултат”.
Още по-критична в изказването си беше министър Аврамова, която окачестви изказването на колегата си Димитров като „упражнения в театрални постановки”, които не почиват на реалните факти.

По повод критиките от страна на Емил Димитров, че догодина в язовир Камчия няма да има питейна вода за жителите на Бургас и околностите, ако в системата не се включат двата малки съседни язовира Порой и Ахелой, министър Аврамова посочи, че този резервен план може е можело да се осъществи само ако Министерството на околната среда и водите (МОСВ) беше разработило програма как да стане изграждането на новата водопреносна мрежа със съответните пречиствателни станции и всички останали инвестиции, разходите за които ще достигнат 60 милиона лева. И всичките те трябва да бъдат одобрени и от Народното събрание, обясни още Аврамова.

Регионалният министър директно обвини колегата си за необоснованите нападки, „защото ние не се нуждаем от хаотични упреци, а от решения, почиващи на задълбочени анализи”.

Дали днешният скандал ще завърши с нечии оставки, или политиците си намериха предизборна дъвка за огромните пропуски във водния сектор, довели до кризата с водата в Перник и редица други краища от страната, това тепърва ще разберем. Жалкото е, че кризата с безводието тепърва ще разкрива огромните "черни дупки" на безотговорността в управлението на водите. Защото още преди 15 години едни чиновници от ековедомството смело обещаваха да проучат израелския опит в държава, превърнала пустините си в градини. Очевидно резултатите от тези командировки останаха без резултат, а правилните доклади събират прах в нечии чекмеджета, след като управленците са на път да превърнат България от една градина в пустиня.

Очаквайте позицията на НАЗ във връзка с днешния скандал, в специално интервю за АгроКлуб.
Коментари 0

Коментари:

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg