Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Подготвят целеви прием на проекти по мерки 4.1 и 6.3 за свиневъди

Министерството на земеделието, храните и горите работи по отварянето на целеви приеми на проекти по Програмата за развитие на селските райони за изграждане на мерки за биосигурност срещу чума в свиневъдните стопанства. Това съобщи по време на Парламентарен контрол земеделският министър Десислава Танева.   

Предвижда се целевият прием да бъде отворен за мярка 4.1 Инвестиции в земеделските стопанства (за големите стопанства) и по мярка 6,3 Стартова помощ за развитието на малки стопанства. С тези приеми се цели финансово да се подкрепят стопаните в изграждането на мерки за биосигурност, уточни Танева. Тя допълни, че от целевия прием могат да се възползват и стопаните на дребни преживни животни, чиито стопанства бяха засегнати от чума през 2018 г. в Югоизточна България.

Министър Десислава Танева съобщи, че работна група в Българската агенция по безопасност на храните, заедно с външни експерти работи по актуализиране на законодателството в посока на биосигурността и мерките, които трябва да се спазват в стопанствата, за да се минимизира риска от Африканска чума по свинете. Очаква се да има повече яснота до края на месец септември.
 
Общи 131 961 свине са засегнати от Африканската чума. 35 са общо регистрираните огнища. При тип Домашна свиня са 33, при тип Източно-балканска свиня, които бяха открити преди седмица, са 2 - в Шуменска област. От тези 33 огнища при домашната свиня, в индустриални ферми са 7, във фамилните - 3 и в личните стопанства са 23. Засегнати са общо 12 области в страната. Към момента единственото огнище, в което продължава унищожаването е в Голямо Враново. Там остават за унищожаване 1000 свине майки 3600  подрастващи. 

От 22 дни няма регистрирани огнища на АЧС при домашна свиня, посочи Десислава Танева.

При дивите свине са регистрирани 57 случая на АЧС в 18 области при общо 80 свине. Определени са 43 инфектирани зони, които са с различен режим на забранителни дейности.  автор: София Белчева

© АгроКлуб - AgroClub.bg - Професионалистите в агробизнеса

Позоваването на източник "АгроКлуб" е задължително!


 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Министър Танева за АЧС
  25.07.2019 г.
  3560
  Министър Танева за АЧС - засегнати ферми, компенсации и бъдещи действия (ВИДЕО)
  Виж повече
 • АЧС
  25.07.2019 г.
  13322
  Индустриалното свиневъдство вече е в примката на АЧС
  Виж повече
 • източнобалканска порода свине
  23.07.2019 г.
  13231
  АЧС ще убие източнобалканската порода свине (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg