Нови кризисни мерки за производителите на вино подготвя министерството на земеделието, храните и горите за засегнатите от коронавирус епидемията представители на сектора.
Мерките „Дестилация на вино в случай на криза“ и „Помощ за съхраняване на вино при кризи“ за подпомагане в лозаро-винарския сектор, ще се предоставят на винарски предприятия, организации на производители на вино, асоциации на двaма или повече производители и дестилерии.
По мярка „Дестилация на вино в случай на криза“ алкохолът от дестилацията трябва да се използва за промишлени, дезинфекционни, фармацевтични или енергийни цели. Допустимите за подпомагане са само разходите за транспорт на виното до дестилерии и за дестилация на това вино.
По мярка „Помощ за съхраняване на вино при кризи“ подпомагането е за временно съхранение на определени количества вино с цел оттеглянето му от пазара, което ще позволи постепенно да се възстанови неговата икономическата жизнеспособност.
Преди дни беше отворена за прием друга кризисна мярка „Събиране на реколтата на зелено“ по Националната лозаро-винарска програма. Мерките са одобрени за прилагане в сектора през 2020 г.,в резултат на отправено от България искане към ЕК за предприемане на действия по обезпечаване на най-засегнатите икономически оператори.
© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
Коментари 0
-
19.02.2020 г.8801Красимир Коев: Коронавирусът ни попречи да удвоим износа на вино за Китай!