Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Парадокс: БАБХ залавя пратки пилешко със салмонела с риск да бъде санкционирана от ЕК!

21.01.2020 г.
8618 1
Близо 50 000 кг. птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела, установи отново Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в пратки с охладено цяло пиле и охладено пилешко бутче. Месото е поставено под забрана и не е допуснато до българския пазар.

Опитите на Полша да търгува заразено птиче месо в България продължават въпреки проведените разговори на българския министър Десислава Танева с полския ѝ колега и въпреки контрола, който трябва да осъществява полският орган по безопасност на храните, както и Европейската агенция - EFSA. 


В същото време, след случаите на заразено месо от Полша, което достигна до търговската мрежа у нас, земеделският министър Десислава Танева е издала заповед да се контролира абсолютно всяка пратка с птиче месо от Полша. Тъй като, заради свободното движение на стоки в рамките на ЕС това не може да се прави на границите, инспекторите на БАБХ го правят на местата, където се получават пратките. 

Именно при такава проверка върху пратките с птиче месо и субпродукти с произход Полша, Българската агенция по храните е установила замърсяването със салмонела, а резултатите от пробите са получени на 20 януари.

Министър Десислава Танева обясни: “Ние написахме писмо на поляците. Имах изрична среща с полския министър. Но, извинявайте, има Европейски орган по безопасност на храните, който контролира Полша, контролира техния орган (по безопасност на храните - бел.авт.). Европа е приела всички обяснения и планове за действие, които те правят по предприятието си относно хигиенизирането. След като това предприятие, съгласно европейската регулация е в правото си да търгува на общия пазар, ние въведохме проба за салмонела на абсолютно всяка пратка от Полша. И ако пробата е отрицателна, тогава пратката се пуска на пазара. Имаме издадена такава Заповед, която се изпълнява”. 

Министър Десислава Танева призна, че по заповедта, по която в момента се работи, България дори може да има “обструкция” от други страни и от Еврокомисията. Тя допълни, че се вземат дори проби от пратките от Полша, които са със сертификати от техния орган по безопасност на храните. 


“Няма влязла проба на пилешко от Полша, на която не е взета проба преди да бъде пусната на пазара”, увери министърът.

Във връзка с поредния случай на месо със салмонела, е изготвена нотификация по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) за уведомяване на полските компетентни власти за откритото замърсяване.


София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg
 
Коментари 1
 • Живкоff
  21.01.2020 г. 17:41
  Голям смЕх!!! Нищо де, хубаво е БАБХ да следи всичко така, не само суровините за дюнерджиите

Коментари:

 • БАБХ проверки
  13.12.2019 г.
  5004
  БАБХ съобщи за нова пратка птиче месо от Полша със съмнение за салмонела
  Виж повече
 • салмонела в пилешко месо
  05.12.2019 г.
  4669
  Над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg