Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Паднаха маските на търговските вериги! Кой сега подкрепя българското? (КОМЕНТАР)

Няколко удара си размениха през последните 24 часа - министъра на земеделието и храните - Десислава Танева и представителите на чуждите търговски вериги и тяхното Сдружение за модерна търговия.

Причината са обявените мерки от страна на МЗХГ с цел защита на българското земеделие и производители на храни в условията на извънредно положение заради разпространението на COVID19.

Усилията на Министър Танева изглеждат напразни, защото тя се изправя срещу изключително добре организирана корпоративна група, която се ползва не само със сериозен адвокатски гръб, но и с политическа подкрепа.

Още по времето на едно от първите правителства на ГЕРБ  (член на ЕНП), при официално правителствено посещение в Германия, след приключването на работните срещи, докато българската делегация излиза и върви по коридора, обратно в кабинета на федералния канцелер Ангела Меркел (ЕНП) е привикан обратно българският министър Мирослав Найденов.  Привикването му е извън протокола и изключително необичайно за подобен тип правителствени посещения. След кратък разговор с канцлера, министър Найденов излиза от кабинета и споделя пред част от колегите си, че му е оказано предупреждение да не се оказва натиск върху немските търговски вериги в България, по какъвто и да било начин.

Случката в Германия се случва така да се каже - превантивно, предупреждавайки българските власти да внимават особено с новата агенция за безопасност на храните (БАБХ), на която именно тогавашният министър Найденов е инициатор.

В този ред на мисли инициативата на министър Десислава Танева изглежда предварително обречена, освен ако не избере истината пред политиката, и реши да остане в историята с категорични ходове в подкрепа на българският аграрен сектор. Защото както в МЗХГ, БАБХ, митниците и специалните служби, слабите места на чуждите търговски вериги се знаят - въпросът е, политиката ли ще надделее, командата от западна Европа или (не)наситността - българска?

Оправданията на чуждите търговски вериги, че потребителите и самите производители ще бъдат ощетени, защото така или иначе големите производители на плодове, зеленчуци и храни - "вече са в търговските вериги", звучи несериозно, на фона на всички данни за залежаваща по складовете стотици тонове българска продукция, за сметка на вносна такава от всевъзможни държави.

Именно сега истинските лица на търговските вериги ясно се показаха под маските на "избери българското" и "подкрепяме българското производство", които се въртяха като изтъркана грамофонна плоча по конвенционалните медии и прилъгваха народа.

© 2020 АгроКлуб

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Божидар Петков
  01.11.2019 г.
  114694
  Божидар Петков: Трябва да се ограничи дъмпинговият внос на плодове и зеленчуци! (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • италиански ябълки
  14.10.2019 г.
  125342
  Италианска афера съсипва пазара на български ябълки (СНИМКИ)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg