Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Убеждаваме Германия да ни подкрепи за обвързаното подпомагане след 2020 г.

12.11.2019 г.
75251
Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева е на посещение в Германия, за да убеждава немските си колеги за ползата от обвързаното подпомагане за българските земделски стопани. „България настоява за справедливи нива на обвързаната подкрепа в рамките на новата Обща селскостопанска политика след 2020 г. По този начин ще се предотврати срив в чувствителните за страната сектори – „Плодове и зеленчуци“ и „Животновъдство“. Това е заявила зам-министър Кръстева по време на среща с Райнер Бекедорф, държавен секретар на Министерство на земеделието, храните и защитата на потребителите на федерална провинция Долна Саксония, в гр. Хановер, Германия, съобщават от Министерството на земделието.

Зам.-министър Вергиния Кръстева е подчертала, че обвързаната подкрепа в страната ни е насочена към малките и средни земеделски стопанства. „Анализите показват, че се запазват съществуващите нива на производство и няма изкривяване на пазара“. По думите й в тези сектори стопаните изпитват по-големи затруднения в сравнение с другите и е важно да получат необходимата подкрепа. Зам.-министърът посочи, че се предвижда намалението на цялостния бюджет на ОСП да бъде с около 5%, а при обвързаната подкрепа се получава спад до 25%.

„Близо 40% от заетите в земеделието в България работят в тези сектори и се осигурява заетост на населението. Липсата на обвързана подкрепа или недостатъчният й размер би поставило в риск осигуряването на достатъчни доходи за лицата, влагащи труд в земеделието“, категорична е заместник-министърът. Тя е казала още, че секторите „Плодове и зеленчуци“ и “Животновъдство” изискват повече работна ръка, включително и сезонни работници, и по този начин се предоставят възможности за работа и доходи на нискоквалифицирани работници в селските райони, където възможностите за заетост са ограничени. 

От своя страна Райнер Бекедорф е изразил съгласие, че обвързаната подкрепа има социално значение и е начин за стабилизиране на доходите на селските стопани.

По време на срещата е била обсъдена и т.нар. „зелена архитектура“. Двамата са се обединили около мнението, че за да се подобри ефектът от прилагането й, трябва да се акцентира не върху задължително-санкционния механизъм, а върху доброволния характер на осъществяване на екологичната политика.

В рамките на посещението си в гр. Хановер, заместник-министър Вергиния Кръстева е посетила щандове на  български фирми, които се представят на най-голямото изложение за  селскостопанска техника в света – „Агритехника 2019“. По време на събитието, производители на трактори, комбайни и агротехника представят всички нови модели машини, както и технически иновации. ". Очаква се изложението да бъде посетено от около 460 000 посетители и 3 000 изложители от 52 страни.

© 2019 АгроКлуб - Agroclub.BG
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Десислава Танева
  10.11.2019 г.
  85157
  Десислава Танева: Можем да направим ОСП адаптирана към националното си земеделие (ИНТЕРВЮ+ВИДЕО)
  Виж повече
 • Десислава Танева
  07.11.2019 г.
  94079
  До къде стигнахме със SWOT анализите и преговорите за ОСП 2021-2027 (ВИДЕО)
  Виж повече
 • ОСП реформа
  21.10.2019 г.
  117156
  Обвързано подпомагане, конвергенция, еко-схеми - Кой какво иска в новата ОСП?
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg