Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Очаква се спад в пазара на царевица - реколта 2020

24.05.2020 г.
9685
Очаква се спад в пазара на царевица - реколта 2020. Намалението за България ще е както по отношение на реколтирани площи, заради сушата и слабото развитие на засетите землища с царевица в повечето региони, така и по отношение на експортната реализация.

Слабият спад в износа на царевица ще е сигурен и ще се дължи, според експерти в бранша, на по-малкото търсене за производство на фуражи, поради свитото търсене от страна на хотелите и ресторантите по целия свят, заради пандемията от коронавирус - COVID 19 и ограниченията в туризма.

 Реколтата от царевица в световен мащаб се очаква да спадне за 2019/2020 - до 1,108 милиона тона, в сравнение с  1,124 милиона тона за 2018-2019г.

Кои са основните играчи в търговията с царевица?
* посочените данни са в хиляди тона:
На първо място е САЩ, с обем от 366 млн. 287 000 тона:


Кои държави изнасят най-много царевица и защо царевицата от България влиза към тази от Румъния?
Класацията се променя леко, когато става въпрос за износа на царевица: страните, които изнасят най-много са САЩ, Аржентина, Бразилия и Украйна. И в този случай четирите страни в горната част на списъка представляват над 2/3 от световния пазар, като износът възлиза на близо 25 милиарда долара.

По отношение на износа европейските страни играятдоминираща роля: Украйна, Франция, Румъния, Русия и Унгария също са сред първите 10. Класирането е попълнено от две страни, които вече присъстват в списъка на основните производители: Южна Африка и Канада.

Важно е да се каже, че заради консолидираните доставки на царевица от черноморския басейн, количествата експортирани от България не се отчитат коректно, понеже се добавят към големи кораби, които тръгват от Румъния.

износ на царевица


Кои страни внасят най-много царевица?
Статистиката се променя драстично, когато става дума за внос на царевица. Още веднъж според данните за 2019 г. страните, които закупуват най-много царевица като цяло, са Япония, Мексико, Корея, Виетнам и Иран, следвани от Испания, Египет, Холандия, Италия и Колумбия.

вносители на царевица
Коментари 0

Коментари:

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg