Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Официално потвърдиха опасната мутация на COVID 19 във ферми за норки в цяла Европа

17.11.2020 г.
5319
Официално потвърдиха опасната мутация на Covid19 във ферми за норки в цяла Европа. Според експертен доклад на Европейския център за превенция и контрол на заразите, е абсолютно категорично, че мутиралия Covid19 може да се предава от човек на норка и от норка на човек. Оттогава инфекции с норки се съобщават в Дания, Италия, Испания, Швеция, а също и в САЩ.

На 5 ноември 2020 г. Дания съобщи за 214 случая на човешки COVID-19, заразени с варианти на вируса SARS-CoV-2, свързани със заразяване от ферми за норки, както и за заразена норки в повече от 200 ферми.

Мутацията на COVID 19 е свързана с вариант с четири генетични промени, три замествания и една делеция в протеина spike (S). Тъй като S протеинът съдържа рецептор-свързващия домейн и е основна цел за имунен отговор, такива мутации на теория могат да имат фатални последици за вирусната годност, преносимостта и антигенността. В резултат на това еволюцията на вируси с нарастващи мутации във функционалните домейни на протеина S може да окажат негативно влияние на лечението, някои диагностични тестове и антигенността на вируса. Това може също да обезсмисли всички разработки на ваксини до момента.

На фона на нарастващия брой заразени с опасната мутация на COVID 19 - никой в Европа не говори за промяна в модела на потребление и на функциониране на т.нар. "концлагери" за норки. В голяма част от Европа през последните години се проведоха петиции и протетси срещу тези ферми, но закриване имаше само в няколко държави. Финансовата алчност и егоистичното потребителско поведение, всъщност създават условия за разпространението един много опасен вирус, който може да помете милиони чрез смъртност и всъщност да разреши проблеми, за които политиците нямат воля.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg