Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Отново масов внос на яйца от Полша с изтичащ срок на годност. Препакетират ги като български

28.04.2021 г.
11650
Няколко големи български производители на яйца, алармираха пред АгроКлуб, че отново за Великден се реализира масов внос на яйца от Полша, които са с изтичащ срок на годност. Клиенти на вносните яйца са само големи търговски вериги, които ги продават "като български", тъй като бар кода им започва с този на България "380...."

Дъмпинговата практика и тази година подставя в неравни условия, както за цени, така и за количества реализирани яйца - родните производители, инвестирали в птицеферми с кокошки носачки.

Дългия път на яйцата от Полша се реализира чрез схема, в която те биват разтоварвани в складове за пакетиране и преопаковане, в които се слагат етикети на български език, както и уникалният за България баркод префикс - 380. По този начин с бърза проверка на баркода, всички могат да разпознаят произхода на продукта и да се уверят, че той е произведен в България. За целта е необходимо потребителите да обърнат стоката, която е в ръцете им и да разберат къде е произведена.

От схемата най-потърпевши са потребителите, които купуват яйца, чиито срок на годност изтича в периода 29-и Април 5-и Май, вместо да закупят пресни и качествени яйца, произведени в България. Причината за това е свързана с ниската култура на потребеление и бързането при избора на храни.

Припомняме, че наскоро БАБХ насочи за унищожаване близо 10 тона пилешко месо от Полша, заразено със салмонела. 

Това е първият такъв случай за тази година, но проблемът със заразеното със салмонела полско месо е от няколко години, като през 2019-а тихомълком и безнамесата на контролния орган до магазините у нас стигнаха над 100 тона пилешко със салмонела. Това продължи и през 2020-а, когато десетки тонове заразено месо отново влизаха от Полша в България, но инспекторите от Агенцията реагираха по-бързо и пратките не стигаха до пазара.

Според експертите България няма как да спре вноса на пилешко месо от Полша, тъй като и двете страни са част от свободния европейски пазар.

Това, което може да се направи, е българските ветеринарни власти да затегнат максимално контрола на границата ни.
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg