Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Ограничават извънредните разрешителни за пръскане с неоникотиноиди

Европейската комисия прие две решения, които забраняват на Румъния и Литва да издават неоправдани разрешителни за употреба на три неоникотиноида (имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам) за спешни случаи. 

Тъй като е доказано, че употребата на тези вещества е вредна за пчелите, тяхното използване вече е ограничено на равнище ЕС. Заради вратичка в законодателството обаче, Румъния и Литва многократно са издавали разрешения за спешни случаи, за да позволят използването на тези вещества за контрол на определени вредители по културите. Според Еврокомисията, след направена оценка от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), разрешенията за неоникотиноиди са неоснователни.

Комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес заяви: „За първи път Комисията приема такива решения. Предоставянето на спешни разрешения за пестициди е възможно само при спазване на строги условия. Зеленият пакт за Европа подчертава, че устойчивостта на веригата на доставки на храни е приоритет за ЕС и не можем да приемем, че държавите-членки продължават да използват пестициди, които вредят на околната среда и биологичното разнообразие, докато има алтернативи”.

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • тиаклоприд
  14.01.2020 г.
  8920
  Комисията забранява още един неоникотиноиден пестицид от пазара на ЕС
  Виж повече
 • неоникотиноиди
  17.12.2019 г.
  5656
  ЕП иска пълна забрана за неоникотиноидните пестициди в защита на пчелите
  Виж повече
 • пестициди
  30.10.2019 г.
  113428
  ЕС няма да поднови лиценза на инсектицида тиаклоприд на Bayer
  Виж повече
 • пчели
  24.10.2019 г.
  115065
  Европарламентът иска по-строг контрол за защита на пчелите от пестициди
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg